e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Akcí desetiletí Ústeckého kraje se stala Labská cyklostezka

publikováno: 19.11.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj vyhodnotil výsledky hlasování veřejnosti v anketě Akce desetiletí Ústeckého kraje. Jako nejlepší projekt, který kraj realizoval na území Ústeckého kraje, lidé vybrali Labskou cyklostezku. Na druhém místě se umístila revitalizace hradu Jimlín a třetí příčku obsadil projekt Po stopách praotce Čecha. Krajský úřad Ústeckého kraje vyhlásil anketu u příležitosti 10. výročí od založení krajů. První volby do Zastupitelstva Ústeckého kraje se konaly 12. listopadu 2000.

Jsem velmi ráda, že se na předních příčkách umístily jak velké investiční projekty, tak zároveň tzv. měkké akce, jako například projekt Po stopách praotce Čecha nebo Atletika pro děti. Šanci na úspěch měly zejména akce s regionálním nikoliv lokálním významem,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Do ankety bylo nominováno 20 projektů, které kraj financoval, nebo se na nich finančně podílel. Veřejnost vybírala nejlepší akce od 30. září do 29. října 2010 na internetu nebo zasláním anketního lístku poštou.

Přehled vítězných projektů

1. místo
Cyklostezka Labská stezka
Labská stezka je cykloturistickým fenoménem mající mezinárodní charakter. Je vedena na území několika zemí v rámci Evropy a několika krajů v rámci České republiky. Pokud se budeme držet vlastního toku řeky Labe, trasa prochází územím Královehradeckého, Pardubického, Středočeského a Ústeckého kraje a pokračuje na území Spolkové republiky Německo. Labská stezka zažila nedávno akci nazvanou Tou de Labe handicap 2010, jejímž cílem bylo mimo jiné mapování bariér pro tělesně postižené osoby na cyklostezce.
(Podrobnosti: www.labskastezka.cz)

2. místo
Revitalizace zámku Nový Hrad v Jimlíně
Došlo k rekonstrukci budovy bývalého úřednického domu, jižního a východního křídla zámku a rekonstrukci sklepních prostor pod druhým nádvořím. Součástí projektu rekonstrukce zámku byla také obnova okružní cesty včetně historického můstku a stavební a sadové úpravy „Barborčiny zahrádky“. Modernizací prošlo také parkoviště pro návštěvníky zámku a přístupové komunikací. Ústecký kraj pořádá na zámku řadu akcí, tou nejbližší bude adventní setkání v sobotu dne 4. prosince 2010.
(Podrobnosti: www.muzeumlouny.cz/jimlin.php?ln=cz)

3. místo
Po stopách praotce Čecha – podpora rozvoje cestovního ruchu v kraji
Projekt si klade za cíl pomoci změnit image našeho kraje a přesvědčit potenciální návštěvníky i obyvatele regionu, že má Ústecký kraj v oblasti cestovního ruchu skutečně co nabídnout. Nová strategie využívá národních legend a pověstí o založení české státnosti v rámci cestovního ruchu v Ústeckém kraji. Projekt je zaměřen hlavně na rodiny s dětmi a láká je na výlety za poznáním naší historie i současných přírodních krás kraje. Projekt se v současnosti prezentuje na velké výstavě v pražském Národním muzeu v rámci expozice Staré pověsti české.
(Podrobnosti: www.praoteccech.cz)