e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 21. až 23. října

publikováno: 19.10.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vyzkoušejte si o víkendu nějaké typicky podzimní aktivity – třeba Hubertovu jízdu ve Skupicích, vaření kdoulové marmelády v Brlohu, výrobu podzimních dekorací v Teplicích nebo šlapání zelí na Lesné. A přidáme i spoustu muziky a divadla.

Šlapání zelí
Tradiční podzimní práci v Krušných horách - šlapání zelí - se v sobotu 22. října pokusí oživit členové Horského klubu Lesná v Krušných horách. Kromě toho uvidíte také výrobu zelných specialit podle starých receptur. A kdo si bude chtít vše vyzkoušet, dostane krok i holinky! Program doplní zabijačkové hody a chybět nebude folklórní hudba. Začátek ve 13,00 hodin, podrobnosti v článku Na Lesné si můžete vyzkoušet šlapání zelí

Autoshow
Víkend 22. a 23. října bude patřit na autodromu v Mostě návštěvníkům z řad široké veřejnosti. V sobotu od 09,00 do 17,00 hodin se mohou těšit na The Most Autoshow #4, pokračování celodenních volných jízd na velkém závodním okruhu autodromu, doplněné tradičně bohatým doprovodným programem. Neděle je vyhrazena ve stejném čase akci The Most Track Day, což jsou intenzivní kurzy sportovní jízdy na okruhu ve vlastním voze pod vedením zkušených závodníků Tomáše Engeho a Petra Fulína. Vstup a parkování v areálu autodromu na Autoshow je zdarma. K účasti na Track day je nutná registrace na e-mailové adrese rakova@autodrom-most.cz. 

Dnes čte... 
Kadaňská knihovna se rozhodla seznámit děti s různými zajímavými profesemi. První na řadě bude hasič, který dorazí na pobočku městské knihovny v sobotu 22. října v 9,30 hodin. Jak vypadá obvyklý den požárníka? Jaký je to pocit, prohánět se po ulicích v hasičském autě se zapnutými sirénami? Jak dlouhá je taková hadice? A proč nejčastěji hoří? Odpovídat bude profesionální hasič a showman z divadla Navenek Luďa Pardubský, který také dětem představí novou knihu Hasičské pohádky. Vstup je zdarma.

Kirwitzerův den
Den věnovaný vědě, to je Kirwitzerův ve Františkánském klášteře v Kadani. V sobotu 22. října odpoledne dorazí do kláštera celá řada vědeckých osobností, aby představily své poznatky. Tématy bude historie, přírodověda, patologie, lékařská věda či chemie. Vstup je zdarma a přednášky začínají ve 13,00 hodin.

Den koní a dětí
Hubertova jízda, soutěžní klání koní i program pro děti – takový je Den koní a dětí v obci Skupice na Lounsku v sobotu 22. října. Program začne v 10,00 hodin, dopoledne se koná Hubertova jízda okolím Skupic, doprovodný program s dílnami pro děti a koncerty orchestrů bude probíhat v budově mysliveckého spolku. Od 12,00 hodin se pak koná na poli u hřiště soutěžní klání koní.

Koncerty
Občanské sdružení Kuprospěchu přichystalo na 21. října již osmé vydání putovní akce KONZERT. Tři exkluzivní hudební projekty z USA, Polska a ČR vystoupí v bývalém kině Praha na chomutovském náměstí 1. máje. Podrobnosti v článku Spoluhráči Skinny Puppy otevřou chomutovské kino Praha.
Jazzová formace Limbo s frontmanem Pavlem Hrubým zavítá ve čtvrtek 20. října v 19,00 do prostor galerie Špejchar při bývalé jezuitské koleji v Chomutově. Startuje tak seriál koncertů Jazz pod horami.
V pátek 21. října v 19,00 hodin v Cavern Clubu Střelnice v Kadani koncertuje duo bluesmenů z Maďarska Fekete & Horváth. Ukáží Vám, co všechno dokáže jedna kytara, jeden hlas a jedna foukací harmonika. Vstupné 50 Kč.
Irská hudba v podání kapely Shannon bude znít v pátek večer Jazz klubem  v Teplicích v prostorách zámku.
O den později koncertuje v Orfeu v Kadani kapela Mandrage, která přijede s turné Všechny kočky tour part II. Jako předkapelu s sebou kluci přivezou skupinu Holden. Vstupné 320 korun, začátek ve 20,00 hodin.
Hudební odpoledne u příležitosti křtu vzpomínkové knihy na bohosudovského muzikanta se koná v sobotu od 16,00 hodin v MC Koloseum Krupka.
Operní klasika – Mozartův Don Giovanni, poprvé uvedený v Praze, se objeví na plátnech světových kin v rámci přenosu z Metropolitní opery v New Yorku. Přenos začíná v 18,45 hodin  v sobotu 22. října a poslechnout si ho můžete v divadle Žatec a kině v Chomutově.

Festival smíchu
Přijeďte si o víkendu do Postoloprt trochu polechtat bránici. Od pátku do pondělí se každý večer můžete v postoloprtském divadle pobavit na komedii v rámci Festivalu smíchu – Memoriálu Martina Kohouta. V pátek 21. října dorazí soubor KOS Kytlice s inscenací Pavla Landovského Hodinový hoteliér, v sobotu uvidíte variaci na Čechova Když muži pláčou divadla Commedia Poprad. Poslední dva dny 23. a 24. října budou patřit domácímu souboru Klouzák Postoloprty a jeho hře Severočeští buchaři. Začátky jsou v 19,00 hodin, vstupenka stojí 70 korun, ale permanentku na všechna představení můžete pořídit jen za 150 Kč. 

Premiéra detektivky
Další divadelní pozvánka míří do Mostu, kde se v Městském divadle koná v pátek 21. října premiéra klasiky od Agathy Christie. Do penzionu manželů Ralstonových přijíždí první hosté a jeden z nich se chystá vraždit. A zahradník to asi nebude... Past na myši má premiéru v 19,30 hodin.

Kdoulování ve mlýně
Ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku v tento čas sklízejí poněkud zapomenuté ovoce – kdoule a v sobotu 22. října se z něj ve mlýně bude vařit kdoulová marmeláda. Vyzkoušet si budete moci zážitek, který byl otestován a certifikován značkou „Poohří regionální produkt ®“.Tradiční podzimní setkání začíná ve 13,00 hodin. Všechny ingredience budou k dispozici, jen skleničky na marmeládu si doneste vlastní. Vstupné je 200 korun, občerstvení zajištěno. Máte-li zájem, registrujte se včas na e-mail vernermlyn@seznam.cz.

Vendelínské hraní
V kostele sv. Vendelína v Perštejně na Chomutovsku bude v sobotu 22. října znít hudba. Začátek hudební pouti u příležitosti svátku sv. Vendelína je naplánován na 14,00 hodin a postupně vystoupí vokálně-instrumentální skupina Madrigal, kapela Johannes Benz na závěr trio bubeníka Otto Hejnice, které doprovodí operní pěvkyni Pavlínu Senič a amerického černošského zpěváka Chucka Wansleye. V 15,15 uvidíte představení, věnované Karlu IV. Následuje posezení v pivovaru Chalupník.

Zakončení sezóny
Zámek Červený Hrádek uzavře návštěvnickou sezónu v sobotu 22. října odpoledne. Historický program obstará dobová hudební skupina BraAgas, skupina historického šermu Fictum, která představí rytířský tábor, a kejklíř Miloš, chybět nebude ohutnávka středověké kuchyně. V 15,00 hodin je připraveno divadelní vystoupení žáků 1. ZŠ Jirkov a od 16,00 hodin koncertují Roháči z Lokte. Již od 13,00 hodin budou probíhat vepřové hody, ukázky řemesel, dětský workshop, k dispozici budou prodejní stánky a občerstvení. Vstupné 20 Kč.

Tvořivý podzim
Podzimní tvořivé dny chystá na víkend 22. a 23. října Botanická zahrada  v Teplicích. Od 10,00 do 17,00 hodin bude ve vstupní hale skleníku Tropicana probíhat výroba podzimních dekorací a věnečků, papírových výrobků, zdobení okrasných kapust, malování na obličej.

Otevření parku
U Citadely v Litvínově se slavnostně otevře nový dokončený park. Poprvé si ho můžete přijít prohlédnout v sobotu 22. října. Přípitek a ochutnávka dobrot je naplánováno na 17. hodinu.