e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chytré hlavy budou mít na kontě již 33 učeben

publikováno: 19.10.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Liběna Novotná

Sdílet: facebook twitter google+

Učebna přírodovědných předmětů se stala prvním dokončeným projektem letošního 6. ročníku grantového programu Chytré hlavy pro Sever. Ve Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě (VOŠ, OA, SPŠ a SZŠ) vznikla díky 400tisícovému grantu od Vršanské uhelné, která je garantem programu.

Na podporu základních, středních i vysokých škol v regionu těžební společnost, spojená se jménem finančníka Pavla Tykače, věnovala již 10 milionů korun. „Tento projekt vznikl proto, že jsme si vědomi nedostatku finančních prostředků v rozpočtech obcí i Ústeckého kraje, který je zřizovatelem středních škol. Dary nejsou určeny na provoz či vzdělávací a podobné akce. Podmínkou pro udělení grantu je, že bude využit na nákup vybavení či celkovou modernizaci učeben. Přednost dáváme přírodovědným oborům,“ řekl Vladimír Rouček, generální ředitel Vršanské uhelné.

Díky uhelným penězům vznikly nebo byly modernizovány v minulých letech jen ve VOŠ, OA, SPŠ a SZŠ učebny pro zdravotnické obory, informační a komunikační technologie a laboratoř fyziky za téměř 1,75 milionu korun. „Letos jsme se do Chytrých hlav přihlásili s projektem na modernizaci učebny přírodovědných předmětů ve zdravotnické škole, kde s nimi studenti přicházejí do styku nejčastěji a pro mnohé z nich jsou i předměty maturitními. Učebnu jsme chtěli vybavit moderními pomůckami, které vylepšují a usnadňují výuku pedagogům a zároveň ji dělají zajímavou pro studenty. Nakonec prošla kompletní rekonstrukcí a pořídili jsme i nové vybavení včetně nábytku a lavic, aby se tu studenti i učitelé cítili co nejlépe,“ uvedla Jana Adamcová, ředitelka VOŠ, OA, SPŠ a SZŠ.   

V letošním ročníku Chytrých hlav uspělo sedm projektů dvou středních a pěti základních škol z Mostecka. Po jejich dokončení počet nových učeben podpořených z Chytrých hlav dosáhne 33. Sedmý ročník grantového programu Chytré hlavy pro Sever bude vyhlášen na jaře 2016.