e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

S prevencí proti rakovině pomáhá sdružení Kapka 97 z Chomutova

publikováno: 19.10.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Už devět let šíří členky chomutovského občanského sdružení Kapka 97 osvětu o prevenci proti rakovině prsu. Na přednáškách se ženy dozvědí vše o prevenci proti rakovině prsu. Jaké rizikové faktory hrají při vzniku nemoci roli či co je to screening, kdy na něj mají nárok a 5adu dalších informací. Většinou na školách či úřadech. Teprve nedávno se jim podařilo oslovit i první soukromou firmu.

Na přednášku si je pozvali do chomutovského závodu Sandvik. „Máme za sebou zatím jednu přednášku, na které bylo přes dvacet žen z firmy,“ potvrzuje Marcela Vörösová, předsedkyně sdružení. Další přednášky jsou ještě v plánu.

Uspořádat podobnou přednášku v soukromé firmě není obvyklé, o to víc Vörösová přístup Sandviku považuje za pokrokový. „Přišli s tím dokonce oni sami. Až mě udivuje, že to prošlo, ve většině firem sedí ve vedení muži, kteří mohou být k podobným tématům hluší, protože jim není blízké,“ dodává předsedkyně.

Přitom by v tom Sandvik nemusel zůstat sám. „V podobných závodech ve všech průmyslových zónách v okolí je spousta žen v rizikovém věku, pro které jsou podobné informace užitečné a potřebné,“ upozorňuje Vörösová, „vyčlenit pro ně místnost a jeden a půl hodiny na přednášku, to považuji doslova za příkladnou péči o zaměstnance.“ Přitom technicky přednáška nevyžaduje mnoho – jen čas, místnost a ideálně plátno, případně projektor (byť v Kapce mají i vlastní).

Na přednáškách se ženy dozvědí vše o prevenci proti rakovině prsu. Jaké rizikové faktory hrají při vzniku nemoci roli či co je to screening a kdy na něj mají nárok. Dozvědí se také, jak správně prosahávat prsa při samovyšetřování a dokonce si to mohou vyzkoušet na silikonovém modelu, ve kterém je ukryto několik bulek k nahmatání. A co víc – mezi přednášejícími jsou i ženy, které mají s nemocí své zkušenosti a mohou tak zprostředkovat i zkušenosti, situace a pocity, jak to nedokáže žádný lékař. „Prevence je velice důležitá. Čím dřív se nemoc odhalí, tím snáže se léčí a snižuje se riziko operace nebo chemoterapie,“ dodává jedna z lektorek a koordinátorka sdružení Soňa Erdélyiová.

Informace o sdružení:

Kapka 97, občanské sdružení onkologických pacientů a přátel

Sdružení Kapka97 je na Krajském úřadě v Ústí nad Labem registrováno dle zák.č.108/2006 S. o sociálních službách. Registrované služby a)odborné sociální poradenství a b)aktivizace zdravotně postižených osob a seniorů poskytuje sdružení Kapka 97 zdarma.

Cílem sdružení Kapka 97 je poskytovat lidem po onkologické léčbě cenné informace, podporu a pomoc a také aktivní zapojení členů sdružení do aktivit směřujících ke zvýšení fyzické a psychické kondice, prevence rakoviny prsu a obhajoby práv pacientů.

Velmi důležité je předávání osobních zkušeností a poznatků pacientů s delším odstupem po léčbě, nově příchozím, kteří jsou po základní terapii. Nově navázaná přátelství a osobní příklad toho, že i s postižením po tak závažné nemoci, lze žít plnohodnotný život je pro onkologické pacienty tím největším přínosem