e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 21. až 23. září

publikováno: 19.9.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hodně pestrou směsici nabídne tento zářijový víkend – připomínky historických událostí z let 1918 a 1938, sraz škodovek, slavnosti brambor, oslavu podzimu, závody kár z kopce i koncerty a pohádky pro děti.

Probouzení lva
Netradiční prohlídky ke 100. výročí vzniku republiky, které začaly minulý víkend v Chomutově, se přesouvají do Klášterce nad Ohří. Živé obrazy, které připomenou příběh o vzniku První republiky, se konají na zámku v neděli 23. září. Prohlídky v  začínají každou půlhodinu od 10,00 do 17,00 hodin. 

Recykult 
Rodinný festival Recykult si dal za cíl oživit mrtvé centrum města okolo Repre v Mostě. V neděli 23. září vás čeká "chutný, kulturní a tedy recyklující festival" a bleší kolotoč. Co konkrétně? Vystoupí divadlo Zajda, ZUŠ Moskevská, zahraje Favorite Obsession, Duo Melos, Zdeněk Souček, dílnu připraví Woodmaid, občerstvení Špajz, The Most Café a Vegáč. Akce se kkoná od 10,00 do 16,00 hodin.

Sraz škodovek
V sobotu 22. září se do areálu mosteckého autodromu sjedou majitelé vozů značky Škody i fanoušci stále nejoblíbenějšího a v tuzemsku nejrozšířenějšího automobilu výrobce z Mladé Boleslavi. Návštěvníci se mohou těšit na rozmanité vozy od historických exemplářů přes auta v tuningové úpravě až po nejmodernější žhavé novinky. Chybět nebude zajímavý doprovodný program a soutěže o ceny. Vše se dozvíte v článku Škodovky se znovu po roce sjedou na mostecký autodrom.  

Výstava o legiích
Oblastní muzeum v Chomutově otevře druhou výstavu, věnovanou výročí 100 let založení Československa. Tentokrát se bude věnovat osudům československých legionářů. Vernisáž se koná v sobotu 22. září v 11,00 hodin v Domě Jiřího Popela z Lobkowicz. Vše se dozvíte ve Speciálu Historické osmičky

Bramborové slavnosti
Vloni jeřabiny, letos budou tématem podzimních horských slavností brambory. Plodina, která bývala základem obživy obyvatel Krušných hor, se stane základem originální kulinářské show a poslouží i jako surovina pro soutěž o nejlepší bramborák. Pestrý program v Nové Vsi v Horách na Litvínovsku začíná v sobotu 22. září ve 13,00 hodin. Celý ho najdete v článku Nová Ves láká v sobotu do Krušných hor na brambory.

Mobilizace na Kočičáku
Muzeum československého opevnění z let 1936 - 1938 na Kočičáku na Chomutovem připomene o víkendu osmdesát let od mobilizace armády, která se připravovala na obranu Československa před Mnichovskou dohodou. Návštěvníky čekají po celý den od 10,00 do 22,00 hodin v sobotu 22. září oživené prohlídky. Informace najdete ve speciálu Historické osmičky.

Charitativní koncert
V pátek 21. září od 17,00 hodin se v žatecké synagoze koná charitativní koncert  na podporu oprav synagogy a Mederova domu v Žatci. Pořádají ho studenti Gymnázia a SOŠ Podbořany.

Káry v Háji
Postavte si vozítko a zapojte se do závodu z kopce! V sobotu 22. září se koná akce Káry v Háji u Duchcova, start je v horní části ulice Ke Knížáku. Závodí se na vlastnoručně vyrobených vozidlech v kategoriích dětí a dospělých, k dispozici však budou i káry obecní, nutná přilba a rukavice. Registrace je od 12,30 hodin, poté zkušební jízdy, ostrý start ve 14,00 hodin. Zábavné odpoledne bude probíhat v režii Divadla v pytli.

Podzimní rovnodennost
V neděli 23. září pět minut před čtvrtou hodinou ranní začne podzim. Den podzimní rovnodennosti a přicházející podzim můžete oslavit v Archeologickém skanzenu v Březně u Loun. Uvidíte, jak se vařilo, jedlo a pilo v době železné, pokřtíte hliněnou chlebovou pec prvními bochníky chleba a začne také nový archeologický experiment s uskladněním obilí v zásobní jámě. Otevřeno bude v neděli od 10,00 do 17,00 hodin. 

Za pohádkou
Se začátkem školního roku se také vrátila divadelní představení pro děti. Kam vyrazit tento víkend? V Chomutově v divadle mohou děti v neděli 23. září vidět klasickou pohádku Čert a Káča. Začátek v 15,00 hodin. Divadlo rozmanitostí v Mostě uvádí v sobotu od 10,00 hodin pohádku O Plaváčkovi, Docela velké divadlo v Litvínově od 16,00 hodin pohádkový muzikál Kocour v botách. V bílinském kulturním domě Fontána je pro děti v neděli 23. září od 15,00 hodin připravena pohádka Káča a vodník. V teplickém planetáriu se děti mohou v neděli od 14,00 hodin podívat na pořad Pohádky a souhvězdí.

Musica Apostolorum
O víkendu se v Postoloprtech koná hudební festival Musica Apostolorum. Koncerty se budou konat v pátek a sobotu 21. a 22. září vždy od 18,30 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V pátek se představí sopranistka Eliška Hrochová, na renovované varhany bude hrát Josef Hroch, kterého doplní Adam Pospíšil s trubkou. V sobotu uslyšíte Ondřeje Vrabce, sólohornisty České filharmonie a dvě špičkové japonské symfoničky Kanako Mori - lesní roh a Mio Sakamoto - klavír. Vstupné dobrovolné.

Svatováclavská slavnost
V Bílce pod Milešovkou na Teplicku se v sobotu 22. září koná svatováclavská slavnost. Začne s trubači teplické konzervatoře v Bílce na návsi v 10,00 hodin. Během dne můžete do 13,00 hodin vystoupat na Milešovku, kde se vám dostane odborných výkladů o zdejší vědecké práci i o pohledu z Milešovky. V hlavním programu, který začíná ve 14,00 hodin, uslyšíte hudební skladbu Milana Kymličky Desatero pro kapličku a vyslechnete si přednášku o svatém Václavu. Vystoupí také smyčcové kvarteto Severočeské filharmonie, divadlo Krabice, Jan Smigmator a Swing Q s hudbou George Gerschwina. Součástí slavnosti je výstava Strom a člověk v krajině Českého středohoří, která bude jinak k vidění v teplickém muzeu. Program doplní dětský wokshop, řemeslníci a prodejci s regionálními produkty.

Konec sezóny ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu ukončí v neděli 23. září letošní návštěvnickou sezónu. Součástí programu bude ve 14,00 hodin spuštění naftového motoru a Křižíkovy rozvodnice. Vstupné 100 Kč.

Galavečer boxu
Galavečer profesionálního boxu s názvem Boxing Live se uskuteční 22. září od 18,30 hodin ve sportovním centru Sluneta v Ústí nad Labem. Hlavním hřebem večera bude duel o profesionální titul mistra světa jedné z nejvýznamnějších boxerských asociací WBC. O volný titul se střetne ústecká rodačka Fabiána Bytyqi s oficiální vyzyvatelkou z Anglie, Denise Castle. Bude to poprvé v historii, kdy na území ČR dojde k takto významnému duelu a titul mistra světa v profesionálním boxu.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Autodrom Most.