e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Zámecká výprava

publikováno: 19.9.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O prázdninách vás speciál Léto v Krušných horách zavedl na zříceniny hradů, s chladnějším babím létem se přesuneme na zámky. Turistická sezóna se sice pomalu chýlí ke konci, ale zrovna pod Krušnými horami, najdete spoustu zámků, které mají otevřeno celoročně.

Utajený zámek

teplice_zamek.jpgVíte, že některá města pod Krušnými horami mají své zámky, i když je tak už často nevnímáme? Třeba klasicistní teplický zámek je pro většinu návštěvníků dnes především muzeem. Při návštěvě teplických lázní určitě nevynechejte některou z jeho expozic, které vám umožní nahlédnout i do krásných interiérů jako je rokokový sál nebo pokoje, vybavené historickým zařízením. Otevřeno je po celý rok.

A jestliže v teplickém muzeu ještě lze velmi čitelně spatřit zámeckou budovu, v Chomutově už je to téměř nemožné. Přesto stojí hrad a pozdější zámek přímo na hlavním chomutovském náměstí – jde o dnešní radnici. Byla však ve 13. století postavena jako komenda, opevněný klášter řádu německých rytířů, a renesanční zámek z ní udělali páni z Veitmile na konci 15. století. Více o historii Chomutova i jeho zámku se dozvíte zde. I tuto historickou budovu je možné si prohlédnout celoročně, neboť v něm kromě radnice sídlí také Oblastní muzeum v Chomutově. Samotný Chomutov je přitom ideálním výchozím místem pro zámecké výpravy do Krušných hor a Podkrušnohoří – dostatek hotelů a restaurací, sportovní vyžití a k tomu zámky pár kilometrů na každou stranu. Přesvědčím vás.

Zimní zámky

Ať se vydáte z Chomutova na kteroukoliv stranu, narazíte na zámek a navíc na zámek otevřený, což se s blížícím podzimem stává trochu složitější. Jen dva kilometry od chomutovského zámku, přímo pod Krušnými horami, stojí do dáli svítící Červený Hrádek. Klasické zámecké prohlídky zde končí v říjnu (v zimě jen po domluvě), nicméně každý rok tu instalují v zámeckých prostorech výstavy, především interaktivní a hravé, zaměřené na děti. Podle informací ze správy zámku chystají takovou výstavu i letos a budeme vás o ní samozřejmě informovat. O historii a otevírací době Červeného Hrádku se dočtete zde

cerveny_hradek_nocni.jpg

Pokud budete z Jirkova pokračovat dál podél Krušných hor, dorazíte do Litvínova, kde se před pár lety podařilo krásně opravit zámek Valdštejnů a otevřít v něm několik expozic. Sice nenabízí klasické sbírky starého nábytku a porcelánu, ale o to zajímavější je jeho nabídka – aktuálně třeba výstava o hraběcí manufaktuře na sukno, staré plechové hračky ze zdejší továrny, případně se už nyní můžete inspirovat vánoční výzdobou. Do konce září využijte poslední možnost vidět netradiční výstavu na téma srdce na tisíc způsobů nazvanou Srdceráj. 

litvinov_zamek_leto.jpg
Z Chomutova na druhou stranu proti proudu Ohře narazíte na zámek v Klášterci nad Ohří, proslulý sbírkou porcelánu. Nabízí ovšem i další expozice – třeba mineralogii, výstup na věž nebo Pohádkovou zemi. I tento zámek je návštěvníkům k dispozici po celou zimu a jeho návštěva vám může zpestřit lázeňský pobyt ve zdejších Lázních Evženie. Otevírací dobu a přehled expozice najdete zde.

Zámek nad dolem

Pokud hledáte netradiční atmosféru, rozhodně ji nabízí zámek Jezeří. Mohutné sídlo na úpatí Krušných, které už vůbec nemělo stát. Kdysi centrum kulturního a společenského dění regionu, dnes memento nad obřím uhelným dolem, které se jen velmi pozvolna vzpamatovává z ran 20. století. Mimochodem v poslední době velmi vyhledávané místo filmařů. Právě tento zámek se na zimu zavírá, šanci máte ještě v září od úterý do neděle a poté v říjnu o víkendech od 10 do 16 hodin. 

Foto: Zámek Jezeří, zámek Teplice, zámek Červený Hrádek, zámek Valdštejnů Litvínov.

Článek obsahuje placené odkazy.