e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zaniklá osada Königsmühle o víkendu ožije landartovým festivalem

publikováno: 19.8.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Lucie Nemešová

Sdílet: facebook twitter google+

Zaniklá osada v krušnohorském údolí nedaleko Loučné pod Klínovcem, kde dnes stojí pouze šest ruin domů, tento víkend 23. až 25. srpna ožije. Každý rok se zde pořádá česko-německý festival hudby, divadla, řezbářství a landartu pod širým nebem. Letos už poosmé. Zahraje i kapela Zrní, která festival podporuje.

Tzv. sudetský landart bude v bývalé osadě Königsmühle, česky Králově mlýně přezdívaném také jako Konimlejn, k vidění od 23. do 25. srpna. Ruiny šesti domů a mlýna, obklopené krásnou přírodou, ožijí nejrůznějšími uměleckými díly a sochami všeho druhu. Česko-německý festival landartu se tu koná díky desítkám dobrovolníků a milovníkům Krušnohoří ze všech koutů Česka, a to každý rok vždy na konci léta.

„O umění, které znáte z galerií, se rozhodně nejedná. Landartem může být dřevo, klacíky nebo třeba kytičky a mech. Záleží na kreativitě umělců. Minulý ročník se splétala tráva do copánků nebo se tesalo ze dřeva. A opravdu to není jen zábava pro děti – při práci uvidíte renomované české landartisty. Naopak vaše děti si mohou zkusit rýžování v potoce, malování, vyřezávání do dřeva i balancování s kameny,“ říká Petr Mikšíček, zakladatel a programový ředitel festivalu.

Na festival se každoročně sjíždí stovky návštěvníků a desítky umělců – od řezbářů přes sochaře až po další řemeslné umělce, ale také divadelní herce a hudebníky, kterým je blízká sudetská atmosféra Krušných hor. Letos vystoupí na přání svých fanoušků také kapela Zrní. Ta je známá právě tím, že vedle velkých koncertních hal hraje i na místech majících genius loci. „Budeme muset speciálně upravit pódium, aby se tam s technikou všichni vešli, ale snad to zvládneme,” dodává s úsměvem Mikšíček.

Königsmühle ovšem není podle slov organizátorů klasický festival. „I letos přeneseme návštěvníky do minulosti a povyprávíme jim česko-německý příběh Králova mlýna. Pro zájemce, kteří by chtěli vyprávět svůj životní příběh, máme přichystaný v rámci programu tzv. open mic. Vedle umělecké stránky je cílem festivalu i připomenout historii tohoto krásného místa a posilovat dobré česko-německé vztahy, které tady díky obdobným aktivitám jsou,” uzavírá Mikšíček.

Vstupenky je možné zakoupit za zvýhodněnou cenu prostřednictvím sítě GoOut, nebo na místě. Podrobný program včetně představení všech vystupujících umělců najdete na facebookových stránkách Königsmühle - zaniklá obec a dějiště art festivalu a na webových stránkách www.konigsmuhle.cz