e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Kadaně opět na závěr prázdnin míří císař

publikováno: 19.8.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jaký bude letošní Císařský den, největší slavnosti města Kadaně? Jako každý rok nebude chybět historické tržiště na náměstí ani příjezd císařské družiny. Večerní novinkou bude akrobatická show. Děti čeká soutěžní putování po městských hradbách. Císařským dnem si v sobotu 29. srpna Kadaň připomíná návštěvu římského císaře a českého krále Karla IV. v roce 1367. Uvnitř kompletní program i možnosti dopravy.

Po celý den budou diváci na několika scénách rozmístěných po historickém centru města sledovat vystoupení hudebníků, tanečníků, kejklířů či ukázky práva útrpného. Atmosféru celé akce podtrhne rytířské ležení, jehož centrem bude stylově vybavený rytířský stan, středověká lazebna či katovna, ve které nebude chybět kláda nebo natahovací žebřík. Hladoví a žízniví návštěvníci ukojí své potřeby ve středověké taverně nebo orientální čajovně. Pro malé i velké budou připraveny středověké hry a soutěže.

Pro dopravu do Kadaně můžete využít také Doupovskou dráhu, která připravuje zvláštní jízdy. Jezdit budou parní vlaky mezi Chomutovem a Kadaní, Hurvínek do Kadaňského Rohozce, historický motorák Kredenc (831.105) na Doupovské dráze. Vypraven bude také zvláštní vlak večer z Kadaně do Žatce a do Děčína a po Doupovské dráze se bude jezdit až do noci. Podrobnosti na www.doupovskadraha.cz.

Program Císařského dne:

Mírové náměstí

10.00 – 19.00 Středověké tržiště s ukázkami řemesel, doprovodný historický program

10.00 Slavnostní zahájení

14.00 Příjezd císaře Karla IV. a jeho družiny do města, slavnostní ceremonie a udělení městských práv

18.00 Koncert kapely Ukulele Orchestra

20.00 Koncert kapely Arcus Gothic Music

21.00 Ohňová a akrobatická show, večerní ceremonie zakončená slavnostním ohňostrojem

Kadaňský hrad a městské hradby

11.00 – 17.00 „Sedmero rytířských ctností aneb Hradní hraní“ – zábavné a soutěžní putování po městských hradbách, hudební, taneční a divadelní vystoupení

Smetanovy sady

11.00 – 19.00 Jezdecké ukázky, sokolnické ukázky, netradiční hry pro malé i velké, doprovodný historický program, ukázky živých zvířat

17.00 Rytířský turnaj na koních   

Foto: Václav Vlasák