e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pravěk vlastníma rukama aneb Prázdninový den trochu jinak

publikováno: 19.7.2017, kategorie: Pro děti, autor: Petr Holodňák

Sdílet: facebook twitter google+

Chcete si oštěpem skolit divočáka? Se zajímavou nabídkou na zpestření prázdnin přichází Regionální muzeum v Žatci. Na jeden den, středu 26. července, se zahrada muzea promění v pravěkou osadu, která nabídne příchozím možnost vyzkoušet si celou řadu neobvyklých činností.

Zastřílíte si z luku či potěžkáte keltský želený meč nebo vytvoříte svoji vlastní skalní malbu podle připravených vzorů. Svoji zručnost si ověříte při výrobě keramických nádob nebo si vytvarujete pravěkou venuši. Ti šikovnější mohou pomoci při vyplétání plotu či omazávání proutěné stěny hliněnou omítkou.

Připravena bude i kovotepecká dílna, kde si vlastnoručně můžete zhotovit měděný náramek či ozdobit vlasy drátěnou záušnicí. Zvídaví návštěvníci se vydají po zahradě hledat odpovědi na soutěžní otázky o životě v pravěku. Na všechny úspěšné účastníky bude čekat medaile. A pokud vám začne kručet v břiše, vyhledáte pravěkou kuchyni. Zde ochutnáte to, co lidé v dávné minulosti jedli: polévku z kotlíku, čaj z přírodních surovin či obilné pečivo, které si sami upečete na rozžhaveném kameni. Ovšem pozor, nejdříve si na kamenných mlýnech a drtidlech musíte vlastnoručně semlít svoji mouku!

Akce „Pravěk vlastníma rukama“ se na zahradě žateckého muzea uskuteční ve středu 26. 7. v době od 9,00 do 17,00 hodin. Vstupné je 30 Kč pro dospělé, 20 Kč pro děti a rodinné 60 Kč.