e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: Třináct let oprav

publikováno: 19.7.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Od roku 1975 stojí mostecký Kostel Nanebevzetí Panny Marie na novém místě, vzdáleném více než 800 metrů od původního. Než se do něj ale podívali po stěhování první návštěvníci, uplynulo mnoho let. Stalo se tak až roku 1988, kdy se na kostel přišly podívat tisíce lidí.

Když dosedl kostel 27. října 1975 na své místo a technici, kteří léta řešili rébus zvaný stěhování 12 tisíc tun, si mohli oddechnout, začala práce další skupině odborníků. Nejprve přišly na řadu hrubější stavební práce jako usazení a stabilizace objektu, zakrytí střechou či stavba nové věže, které stěhována nebyla.

Následovala mnoho let výzkumů, které vedla historička Heide Mannlová-Raková. Zkoumala kamenické značky a mapovala historii kostela, o níž později napsala dvě publikace. Na restarování interiérů se podílel její muž - sochař a restaurátor Bořivoj Rak. Jak nedávno vzpomínal, rozčarováním pro ně bylo rozhodnutí úřadů, že kostel nebude vrácen původnímu účelu, ale bude z něj výstavní prostor. Z interiéru tak byla odstraněna nejen výzdoba z posledních úprav v 19. století, takže mu byl navrácen gotický základ, ale i hlavní barokní oltář.

Návštěvníkům se kostel otevřel v listopadu 1988 a dorazil prý tehdy na pět tisíc lidí. Zatímco hlavní loď kostela sloužila jako expozice gotického a renesančního umění, suterén byl vyhrazen modernímu umění. Galerie výtvarného umění sídlí v suterénu dodnes, ovšem po roce 1989 se do kostela vrátil také barokní oltář, gotická kazatelna a pastoforium (schránka na ukládání liturgických nádob). V červnu roku 1993 byl biskupem Josefem Kouklem kostel znovu vysvěcen. V novém tisíciletí se pak podařilo rekonstruovat vitráže v oknech z 19. století, které byly během přesunu vyjmuty. Od roku 2010 je kostel národní kulturní památkou.

Celou historii této památky můžete sledovat v našem Speciálu 500 let kostela.