e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fillovy obrazy opět zmizí z Peruce

publikováno: 19.7.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Paměstní síň Emila Filly v peruckém zámku, která vystavovala některá z jeho významných poválečných děl a připomínala malířův život v Českém středohoří, se opět zavírá. Důvodem je fakt, že zámek získal nového majitele a podle letech chátrání se konečně opravuje. Naposledy bude expozice otevřena ve čtvrtek 21. července.

Čtvrteční dernisáž
Osud pamětní síně Emila Filly se v posledních letech neustále komplikuje. Nejprve ji vykradli zloději, poté tam galeristé odmítali obrazy vrátit, a jen se vloni expozice znovu otevřela, musí opět skončit. 

Dernisáž aktuální expozice, která vystavovala například cyklus Fillových obrazů Českého středohoří, se koná ve čtvrtek 21. července od 15,00 hodin. Tehdy by se veřejnost také měla dozvědět, co bude s obrazy dále a zúčastnit se jí mají i noví majitelé zámku.

Fillův odkaz
Pamětní síň malíře světoznámého Emila Filly fungovala na zámku s jednou krátkou předstávkou v 90. letech od roku 1958. Bylo to přání malíře, který odkázal své obrazy státu právě pod podmínkou, že je v Peruci vystaví. Žil a tvořil zde od roku 1947 a vytvořil zde například cyklus Krajina Českého středohoří.

Město Peruc však Fillovi v roce 2007 prodalo "střechu nad hlavou". Investoři z Velké Británie naslibovali horentní investice do vybudování hotelu a prohlídkových tras, výsledkem jsou ale letité problémy, kdy majitelé nechali zámek chátrat. 

Zloději
V roce 2011 se do pamětní síně vloupali zloději a odnesli obrazy za více než 22 milionů korun. Zloději byli poměrně rychle vypátráni, stejně jako obrazy, ovšem do galerie se už nevrátily. Podle lounské galerie Benedikta Rejta, která pamětní síň spravuje, neměla Peruc dostatečné zabezpečení ani technické zázemí pro umístění tak vzácných obrazů. Nakonec ale kraj investovat alespoň do základního zabezpečení a v květnu 2015 se galerie opět otevřela veřejnosti. Vystavena byla poválečná tvorba Emila Filly, v současné podobě však šlo spíše o galerii, než o pamětní síň, jak často připomínali pamětníci z Peruce.

Nový majitel
Zámek se již před dvěma lety ocitl za 15 milionů korun v nabídkách realitních kanceláří a dokonce o jeho koupi uvažoval kraj, zastupitelé to však odmítli. Teprve koncem loňského roku se objevil kupec - podnikatel Pavel Ondráček, který provozuje známou středověkou krčmu v Dětenicích. Podle informací médií chce v areálu zámku vybudovat během dvou let zážitkové místo pro rodiny. V rozhovoru pro idnes uvedl, že rozhodně s pamětní síní počítá jako s jedním z lákadel pro turisty. Opravy zámku již začaly.

Chcete-li se dozvědět více o historii zámku v Peruci, podívejte se sem