e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel o životě orangutanů v horách

publikováno: 19.7.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

První prázdninové "přátelské setkání s vědou" Café Nobel se koná ve čtvrtek 21. července od 18,00 hodin na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích. Tématem jsou tentokrát orangutani.

Přesněji řečeno - Orangutani, co jedí šišky a žaludy. Výzkum a ochrana vzácných lidoopů orangutanů v horském pralese na severu Sumatry bude hlavním tématem vyprávění primatologa Mgr. Stanislava Lhoty, Ph.D., výzkumného pracovníka České zemědělské univerzity v Praze a také ZOO Ústí nad Labem. Na světě žijí dva druhy orangutanů, které obývají především tropické deštné pralesy teplých nížin na ostrovech Borneo a Sumatra v jihovýchodní Asii. Většina těchto pralesů už ale dnes zmizela, a tak se s orangutany často setkáte i v  jiném, pro ně netypickém prostředí – v horách. Život v horském pralese má pro orangutany jednu zásadní výhodu. Zatím tam ještě nepronikli lidé.

Café Novel je společný projekt Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědeckého magazínu Českého rozhlasu Sever Planetárium. Do Ústí nad Labem a Teplic přiváží zajímavé vědecké poznatky. Místo si můžete rezervovat předem na adrese hap@hapteplice.cz, vstupné se neplatí.