e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V neděli v Duchcově ožívají Casanovova dobrodružství

publikováno: 19.7.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Giacomo Casanova a jeho letní lásky ožijí na duchcovském zámku, aby návštěvníkům převyprávěli ve večerních oživených prohlídkách svá milostná dobrodružství a avantýry všeho druhu. Letní milostná ladění podpoří výstava romantických kostýmů v zámeckých expozicích i speciality v nové zámecké kavárně dle zámeckých receptur. Netradiční prohlídky se konají v neděli 22. července od 19,00 hodin a poté ještě dva srpnové večery.

„Zasluhuji odpuštění, nejsem vinen, všechnu vinu má ženské pohlaví, které okouzluje duši i srdce. Ó svůdné pohlaví, působící bol...!“ vyznal se Casanova v návrhu na text sextetu v druhém jednání Mozartovy opery Don Giovanni, na kterém s velkou pravděpodobností spolupracoval s Mozartovým libretistou Lorenzo da Pontem.

Casanova prozradil své hrátky s ženským důvtipem i poddajností ve svých rozsáhlých pamětech „Historie mého života“, jejichž zásluhou přetrvává pověst neodolatelného svůdce ženských srdcí v povědomí světové kulturní veřejnosti. Své paměti začal psát v roce 1790 na duchcovském zámku z popudu hraběte Maxmiliána Lamberga a pracoval na nich do konce života. Na zámku v Duchcově strávil posledních třináct let svého života jako společník a knihovník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna.

Letní nedělní večery na duchcovském zámku prozradí, co všechno okouzlující Casanova zamýšlel se ženami a co všechno krásné, urozené i duchaplné ženy neočekávaly od svého rafinovaného nápadníka. Noční oživené prohlídky zámecké expozice s Giacomo Casanovou v podání Petra Stolaře a Divadla v pytli se budou konat v termínech 22. července a také 5. a 19. srpna vždy v 19,00, 20,00 a 21,00 hodin.

Po celé léto návštěvníci zámku v Duchcově budou moci shlédnout i výstavu replik historických kostýmů, instalovaných přímo v zámeckých expozicích. „Tyto kostýmy dokumentují vývoj oděvní kultury v 18. a 19. století s důrazem na módu rokoka, klasicismu a empíru, tedy slohových období, které jsou pro současné zámecké expozice stěžejní. Kostýmy připomenou původní majitele zámku z řad hraběcí rodiny, zámecký personál z období pobytu Giacoma Casanovy, módní apetit samotného italského svůdníka i významné hosty z minulosti, přijíždějící na zámek na pozvání Valdštejnů,“ uvedl kurátor výstavy. Přes dvacet nádherně zdobených a náročně propracovaných kostýmů zapůjčilo pro zámecké interiéry v Duchcově Národní divadlo Brno a Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.

Novinkou duchcovského zámku je i nedávno otevřená zámecká kavárna, situovaná naproti pokladně v centrálním traktu zámku. Návštěvníci kavárny mohou v případě příznivého počasí posedět na vrchní terase balustrádového schodiště a plnými doušky vychutnávat působivý výhled do zámecké zahrady s panoramatem Krušných hor. Cukrovinky dle originálních zámeckých receptur vám prozradí, jak lahodné dovede být Giacomovo potěšení, jak sladký je Valdštejnův sen a jak zaručeně úderně působí na chuť Wiederholtův šleh. Kavárna je otevřena souběžně s návštěvní dobou zámeckého areálu.