e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Národní zahájení dnů evropského dědictví v Žatci

publikováno: 19.7.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Dny evropského dědictví proběhnou v České republice letos 10. až 18. září, aby jako každý rok otevřely nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Hlavním organizátorem je Sdružení historických měst Čech, Moravy a Slezska, které ze svých členů vybere vždy jedno město, kde proběhne Národní zahájení. Tento rok se bude konat ve dnech 9. - 10. září v Žatci.

Sdružení historických měst Čech, Moravy a Slezska (dále SHS) organizuje významná „památková“ města v České republice v počtu dvou set členů. Vzniklo v roce 1991, jedním z jeho zakládajících členů bylo právě i město Žatec. Každý rok SHS vybere ve výběrovém řízení jedno město, které je pověřeno organizací Národního zahájení, akce, jíž se odstartuje každý nový ročník Dnů Evropského dědictví v České republice. Letos se této cti dostalo Žatci. Vítězné město vždy také stanoví Národní téma daného ročníku EHD, námětem roku 2011, s nímž Žatec uspěl v soutěži, je Památky – tvůrci panoramatu našich měst a městeček.

Pořádání Národního zahájení není významnou akcí pouze pro samotný Žatec, ale také pro Ústecký kraj, neboť je to vůbec poprvé, kdy se Národní zahájení koná v Ústeckém kraji. Této okolnosti si je vědoma i hejtmanka kraje Jana Vaňhová, která převzala nad žateckým Národním zahájením osobní záštitu.

Kromě SHS se na každém Národním zahájení podílí i Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj, neboť kromě vlastního zahájení Dnů evropského dědictví je na akci předán i titul Nositel lidových tradic, který předává osobně ministr kultury. Také proto nad každým Národním zahájením přebírá osobní záštitu právě sám ministr.

Vzhledem k charakteru akce je místem konání de facto celé město. Hlavní myšlenkou je návštěvnost a prezentace žateckých památek, které budou otevřeny v počtu 22 objektů. Centrálním bodem akce bude náměstí Svobody, kde v sobotu 10. září v 10 hodin proběhne slavnostní Národní zahájení Dnů evropského dědictví, kterého se zhostí Ministr kultury MUDr. Jiří Besser, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a starostka města Žatec Mgr. Zdeňka Hamousová. Poté bude následovat udělení titulu Nositel tradice lidových řemesel.

Generálním sponzorem akce je skupina ČEZ, akci finančně podpořil i Ústecký kraj.