e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přehlídka veteránů orámuje závodní víkend The Most Historic Grand Prix

publikováno: 19.6.2018, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava více než 120 veteránů na diváckém svahu a jejich spanilá jízda po velkém závodním okruhu je stěžejním lákadlem doprovodného programu závodního víkendu The Most Historic Grand Prix, který přivítá ve dnech 23. a 24. června mostecký autodrom. Hlavním podnikem víkendu bude šampionát FIA Masters Historic Formula One, který je přehlídkou monopostů formule 1 zlaté éry této královské disciplíny.

„Pod heslem Společné motoristické století si zároveň připomeneme sté výročí založení Československé republiky. Fanoušci motoristického sportu a automobilismu vůbec se tak mohou těšit na jedinečnou podívanou a skvělé zážitky ve slavnostní atmosféře,“ uvedla obchodní a marketingová ředitelka společnosti Autodrom Most Jana Svobodová.

Významné jubileum oslaví v rámci srazu také klub Porsche, a to výstavou sportovních modelů věhlasné německé značky. Právě v červnu před 70 lety automobilka představila veřejnosti svůj premiérový sportovní model. Bylo jím Porsche 356, předchůdce světoznámé 911.

O sraz majitelů historických vozů a motocyklů je velký zájem. „Zatím se nám přihlásilo 124 vlastníků veteránů, další přibývají každý den. Účastníci srazu mají vstup a vjezd na závodní víkend zdarma, mohou se přihlásit do soutěže o nejhezčí veterán srazu. Získají také samolepku a dárkovou tašku. Vzhledem k omezené kapacitě je však nutné, aby se přihlásili předem. Těm, kdo se připojí ke srazu až na místě v sobotu nebo v neděli, už nemůžeme dárek garantovat,“ upozornila eventová manažerka autodromu Michaela Rosenkranzová.

Obdivovatelé historických vozidel uvidí řadu skvostů. Nejstarším exemplářem bude Peugeot 172 M z roku 1928, letos tedy uplynulo 90 let od jeho sjetí z výrobní linky. Následují dvě o tři roky mladší Pragy Piccolo. Motocyklům pak bude věkem vévodit třiaosmdesátiletý Standard Feuergeist Block.

V rámci oslav století české státnosti návštěvníci areálu autodromu mohou zhlédnout samostatnou výstavu nebo se nechat zvěčnit v tematickém fotokoutku. „Nezapomínáme ani na nejmenší. V zázemí dětského dopravního hřiště pro ně připravíme pexeso a omalovánky, kde se zábavnou formou seznámí s největšími milníky uplynulého století. Dále uspořádáme soutěže o ceny a závod na šlapadlech, vyřádí se ve skákacím hradu. Zapůjčíme jim kola, koloběžky, odrážedla i přilby,“ upřesnila Rosenkranzová.

Hlavním podnikem The Most Historic Grand Prix bude šampionát FIA Masters Historic Formula One, který je přehlídkou monopostů formule 1 zlaté éry této královské disciplíny od konce 60. let do roku 1985. Fanoušci se ale mohou těšit i na další legendární vozy ostatních zastoupených sérií, jimiž jsou FIA Masters Historic Sports Car, Gentlemen Drivers Pre-66 GT, Masters Pre-66 Touring Cars a oblíbené HAIGO, jež zahrnuje formule i cestovní vozy bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí. Výlet do současnost pak obstará vložený volný závod monopostů F3. Diváci v Mostě mohli jeho aktéry vidět v sezoně 2016 v seriálu závodů cestovních a GT vozů a formulí zóny střední Evropy FIA CARS CENTRAL Europe Challenge.

Vstupenky na The Most Historic Grand Prix lze zakoupit zde.