e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Femi Temovo, kytarový universál v Žatci

publikováno: 19.5.2015, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Fakt, že do Žatce často přijíždějí výrazní hudebníci a zpěváci ze světa, už asi nikoho nepřekvapí, jakkoli to samozřejmě není samozřejmost. 25. května od 19,00 hodin si můžete poslechnout jednoho z těchto hudebních světoběžníků. Do Žatce přijede jeden z nejlepších a nejžádanějších kytaristů jazz a world music scény, Brit afrického původu, Femi Temovo, doprovodný kytarista a producent Amy Winehouse.

Femi Temovo je britský kytarista narozený v Nigérii v roce 1976, který se v 10 letech usídlil s otcem v Londýně. První akordy na kytaru se naučil až ve svých 17 letech. Vyrůstal na průkopnících západoafrické hudby, jako byli Fela Kuti, Sunny Ade and Ebenezer Obey. Později objevil Milese Davise, Charlieho Parkera a jazzového kytaristu Wese Montgomeryho a o jeho směřování k jazzu a vášni pro kytaru bylo rozhodnuto. Cvičil a experimentoval a rychle se stal zdatným kytaristou. Ve dvaceti začal kytaru studovat a zároveň měl první veřejná vystoupení. Po absolvování školy působil jako pódiový hudebník s různými umělci. 

Důležitým mezníkem byla setkání a spolupráce s uznávaným saxofonistou a hip hoperem Stevem Kitchem, který mu nabídl místo kytaristy ve svém novém kvartetu. Nahráli spolu několik alb, koncertovali po Británii i Evropě a získali prestižní britské ocenění pro nejlepší novou kapelu.

Temovo byl též v roce 2003 doporučen zpěvačce Amy Winehouse, jako kytarista a hudební režisér jejího alba. Dvouletou spolupráci ukončili v roce 2005, kdy Temovo začal svou sólovou drábu. V roce 2006 vydal své první album Quiet Storm, a to na vlastní značce Femitone music.

V roce 2009 byl pozván na jazzový festival do Lagosu, a tak se poprvé od své emigrace vrátil do Nigérie. To učinil ještě několikrát, protože ho zajímalo její hudební pozadí. To vyústilo v jeho vztah k world music.

V roce 2011 vydal své druhé a netrpělivě očekávané album Orina meta, velmi dobře přijaté hudebními kritiky. Album spojuje jazzové harmonie s hudbou západoafrického národa Yoruba. V roce 2012 získal nominaci na cenu MOBO, za Nejlepší jazzový počin.

Jak jeho talent a úspěch nabírá na obrátkách, zvyšuje se zájem o něj jako o všestranného a stylového kytaristu. Úhledný a melodický kytarový zvuk Femimu zajistil místo vedle mnoha skvělých hudebníků a umělců z celého spektra žánrů. 

Femi Tomovo se představí v doprovodu dvou českých hudebníků: Petra Dvorského – kontrabas a Kamila Slezáka – bicí.

Jak už bývá zvykem, se vstupenkou na minulý koncert, je vstupné za polovinu ceny, tedy 75 Kč. Koncert v Městském divadle v Žatci začíná v 19,00 hodin.