e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 21. až 23. května

publikováno: 19.5.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Protože se blíží sváte všech dětí, vybrali jsme tento víkend zábavu hlavně pro ně. Těšit se mohou na rytíře a princezny na hradě, letecký den, přehlídku Bambiridáda na Kamencovém jezeře, závody na kolech a pohádky na zámku.

Westernový den
V sobotu 22. května se ve Svinčicích na Mostecku uskuteční Country westernový den. Uvidíte westernové závody, přehlídku country kapel a atrakce pro děti.

Noc v muzeích
Páteční večer od osmi hodin do půlnoci můžete strávit v muzeu v rámci čtvrté muzejní noci, kterou pořádá žatecké Regionální muzeum K. A. Polánka. Program v Křížově vile zahájí koncert hudební skupiny Taranis, která v průběhu noci zahraje několikrát. V hlavní budově muzea vás pak od půl deváté čekají ukázky řemesel na zahradě a v devět a deset hodin ukázky historického šermu. Program zakončí na zahradě ve 23,00 hodin ohňová show.
Ve stejnou dobu proběhne Noc v muzeu v Městkém muzeu v Kadani. V rámci programu budou uvedeny dva komponované pořady - Příběhy kostelních maleb (audiovizuální prohlídka se starobylými texty k nově objeveným raně renesančním malbám na stěnách kostela sv. 14 Pomocníků) a Pocta panu Bohuslavovi v refektáři (divadelně poetické pásmo z díla Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic k připomenutí 500. výročí úmrtí).
Abyste si mohli prohlédnout obě budovy, od 20,30 začne jezdit Muezobus z Kadaně do Žatce. Další odjezdy z Kadaně jsou ve 21,30 a 22,30. Odjezdy ze Žatce jsou ve 21, 22 a 23 hodin.

Maraton horských kol
Na hipodromu v Mostě odstartuje v sobotu 22. května další, již devátý ročník Extrém Bike Most, závodů na horských kolech, které vedou přes kopec Ressl. Připraveny jsou trasy zařazené do Českého poháru, i dětské a hobby jízdy. Více se dozvíte v samostatném článku.

Májová květinová zábava
Kulturní komise Obce Petrohrad pořádá v pátek 21. května na sále Pohostinství Petrohrad Májovou květinovou zábavu. K tanci a poslechu hrají muzikanti z Jirkova.

Za Přemyslem Oráčem
Klub českých turistů Lokomotiva Most pořádá 22. května oblíbený pochod Z Opárna za Přemyslem Oráčem. Start je na hradě Oparno u Lovosic od 8,00 do 10,30 hodin a cíl v chatovém táboře v Opárenském údolí do 16,30 hodin. Připraveny jsou trasy pro pěší od 7 do 20 kilometrů a pro cyklisty 20 a 50 km. Doprava na místo je zajištěna z Mostu, Teplic a Prahy. Na startu je tradičně připraveno krátké divadelní představení. Podrobnější informace najdete na www.kctmost.cz.

Děčínské slavnosti
V Děčíně se tento víkend koná historický májový trh. Zároveň si můžete na děčínském zámku prohlédnout výsledky práce Mistrovství floristů České republiky, pod tradičním názvem Děčínská kotva. Májový trh se bude konat na zámku a v jeho okolí, například Růžové zahradě, v sobotu od 9,00 do 19,00 hodin a neděli od 10,00 do 17,00 hodin. Uvidíte řadu historických vystoupení, třeba dramatický příběh z dob Ludvíka XIV. A také mnoho hudebních a tanečních vystoupení, kejklíře, šermíře, pohádky a také velkou bitvu Jak si Děčínští poradili s loupežnými žoldáky. Program doprovodí Mladé Labe na Smetanově nábření – přehlídka volnočasových aktivit pro děti a na zámku výstavy Kde pohádky končí aneb osudy Dolského mlýna. V sobotu od 13,00 hodin se koná 10. ročník Českého poháru ve streetballu na parkovišti u Atlantiku.

Výlet s muzem
Regionální muzeum K. A. Polánka Žatec pořádá v sobotu 2. května turistický pochod na trase Blatno – Chyše. Měří asi 16 km a povede vás na Blatenský svah, louky u Tisu u Blatna, ke kapličce sv. Jiljí, na zámeček Struhaře či na vyhlídku u Chyše. Odjezd ze Žatce vlakem (ze stanice Žatec-západ) v 7,57 hodin, start je v 9,00 hodin na nádraží Blatno a cíl v 16,00 hodin v Chyši, odkud pojede v půl sedmé autobus.

Divadelní květen
V Kadani pokračuje série divadelních představení v rámci Kadaňského divadelního května. Jaké inscenace včetně pohádek můžete tento víkend vidět? Dočtete se v článku

Dětský den
Předčasně oslaví dětský den již 22. 5. na Novém Hradě u Stráže nad Ohří. Program se koná od 11,00 do 17,00 hodin. Těšit se můžete na šermířské ukázky skupiny spolku Savioli, celý den budou pod věží probíhat ukázky žonglování s workshopem pro děti, orientální tanečnice předvede své umění s velkými i malými tanečnicemi a samozřejmě nebude chybět i školička tance pro všechny zájemce. Můžete si vyzkoušet rytířský turnaj, krmení draka, střílení z luku nebo některý z tajných alchymistických pokusů. Kdo by měl hlad, může si na hradním ohništi opéci špekáčky- hradní klobásky z udírny budou samozřejmě také k mání. Sladký poklad čeká na každého a navíc každá slečna u v princeznovském kostýmu si odnese malou odměnu.

Bambiriáda
V Chomutově na Kamencovém jezeře se koná velká přehlídka všeho zajímavého, co může nabídnout region vašim dětem. Bambiriáda se koná v pátek a sobotu vždy od 10,00 hodin a my pro vás připravujeme podrobný program. Další informace najdete v článcích na našem webu nebo u pořadatelů http://www.bambiriada.cz/2010.php.

Přehlídka mažoretek
Národní šampionát mažoretek a twirlingu se koná v letním kině Žatec v sobotu 22. května od 10,15 hodin, kdy se vydá směrem na náměstí Svobody průvod. V 11,00 hodin se koná první část soutěže Pochodové defilé a poté v areálu kina druhá část Pódiové formace. Od 17,00 hodin začne doprovodný program.

Jirkovská srdíčka
Další přehlídka, tentokrát pěveckých sborů se koná na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Začíná v sobotu 22. května ve 14,00 hodin.

Pohádkový zámek
V sobotu 22. května od 12,00 hodin bude patřit nádvoří zámku Klášterec nad Ohří především dětem, protože zde budou moci strávit pohádkové odpoledne. O úvod se postará dechový orchestr ZUŠ v Klášterci nad Ohří Chorchestr pod vedením Viliama Béreše a od 13,00 hodin každou celou hodinu uvidí děti celkem pět pohádek v podání divadla Orfeus. Děti se mohou těšit na tyto pohádky: Červená Karkulka, Pan Pozdraveníčko, O Handulénce aneb Bez práce nejsou koláče, Pejsek a Kočička a Princezna Muzička.

Den otevřeného letiště
Po celý den patří v neděli 23. května letiště v Mostě (silnice směr Braňany) dětem. Čeká je atraktivní letecký program, doprovodný program, atrakce pro děti. Podrobnosti bohužel neuvádí ani web pořádajícího letiště Most.

Parkurové závody
Jezdecká společnost Hipodrom Most zve tento víkend na květnové parkurové závody. Konají se v sobotu a v neděli od 9,00 hodin. Celkem je na programu devět jednotlivých soutěží od 100 do 140 cm. Vstupné se neplatí.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.