e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nedaleko Litvínova vznikne nová rekreační plocha: Lesopark Ivana Dejmala

publikováno: 19.4.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Naučný park, sportoviště a přírodní koridor - to vše v sobě bude spojovat Lesopark Ivana Dejmala, který by měl vyrůst mezi Mariánskými Radčicemi a Lomem na Mostecku. Vznikne tak nové rekreační místo pro obyvatele i turisty a přírodní zóna oddělí obydlené oblasti od uhelného lomu. Připomínat bude historii těžby i významného ekologa 90. let minulého století. Za myšlenkou ojedinělého způsobu rekultivace krajiny stojí Severočeské doly.

Vodní plochu kousek od Mariánských Radčic dnes využívá jen pár místních rybářů a občas se tudy projede někdo na kole. Tamní příroda tvoří přirozenou nárazníkovou zónu, která chrání Radčice a Lom před vlivem uhelného lomu. Přírodní funkce území zůstanou zachované, přidá se k nim ale také naučná a rekreační část. Takové jsou plány na vybudování Lesoparku Ivana Dejmala. Od první myšlenky na jeho vznik uběhlo už více než deset let: ambiciózní projekt dnes dostává jasné obrysy.

lesopark_radcice_puvodni_stav.jpgNa ploše přes sto hektarů má v příštích letech vzniknout zcela nové rekreační zázemí obyvatel okolních obcí i blízkého Litvínova. "Revitalizace tohoto území je dalším krokem v rámci rekultivací krajiny po těžbě. Potkává se na něm historická hlubinná těžba uhlí i současná těžba povrchová. Naším cílem je vrátit krajinu zpět k užívání lidem," vysvětluje mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. Důlní společnost je investorem projektu, který se bude ucházet o podporu financování z 15 ekomiliard, určených na zahlazování starých škod po těžbě v severozápadních Čechách.

"Chceme vytvořit atraktivní prostor mezi uhelným lomem Bílina a obydleným územím Mariánských Radčic a Lomu jako přirozenou součást krajiny formované po ukončení těžby," dodává. Zvelebení prostoru, který byl dlouhá léta ponechán přirozenému vývoji, bude zahrnovat i úpravy zeleně. Měly by ale zachovat současný ráz přírody. Díky minimálním zásahům člověka se tu totiž vytvořily zcela nové biotopy, především v mokřadech a okolo vodních ploch, které obývají i chránění živočichové. "Návrhy zohledňují i fakt, že území je jakýmsi biokoridorem, který využívají zvířata pro migraci mezi Českým středohořím a Krušnými horami," říká Lukáš Kopecký.

Centrem celého parku bude stávající vodní plocha, která vznikla propadem starého důlního díla. Vodu překlene pontonový most, díky rybářskému molu tu najdou zázemí rekreační rybáři, pozorovatelny na břehu zase poskytnou prostor 'lovcům beze zbraní'. Okolo vodní nádrže povede in-linová dráha, další sportovní vyžití nabídne cyklokrosová dráha, dětské a discgolfové hřiště. Nejvýraznější dominantou areálu bude devítimetrová vyhlídková věž, která nabídne pohledy na Krušné hory, České středohoří i uhelný lom mezi nimi.

lesopark_radcice_2.jpgNový park přímo naváže na současný rekreační areál s koupalištěm v Mariánských Radčicích. "Náš rekreační areál v posledních letech zvelebujeme, máme v něm restauraci, letos plánujeme instalaci nového osvětlení. Počítáme tedy s tím, že areál nabídne zázemí návštěvníkům parku. To by mělo mít přínos pro naše podnikatele," říká starosta Mariánských Radčic Jaroslav Sikora. "Příjemná je pro nás in-line dráha, která otevírá novou možnost sportování pro naše obyvatele. Ale hlavně jsme rádi, že tu vznikne kus přírody, kterou naše obec potřebuje," doplňuje starosta. "Obyvatele Lomu už jsme o záměru informovali a setkal se s příznivými ohlasy. Návrhy vypadají trochu futuristicky, ale moc se mi líbí," reagovala starosta Lomu Kateřina Schwarzová.

Lesopark však nebude jen prostorem pro rekreaci, ale také pro vzdělávání. Připomínat bude historii těžby uhlí i obce, které v minulosti zanikly. Areál nazvaný Paměť krajiny se rozprostře okolo dubu Ivana Dejmala. Strom byl na místě vysazen před více než deseti lety jako první základ budoucího lesoparku. Připomíná severočeského rodáka, významného ekologa, který se podílel na přípravě územních limitů těžby uhlí. "Dub je pro nás i místní obyvatele symbolem hranice, za kterou již těžba nikdy v budoucnu nepůjde," vysvětluje Lukáš Kopecký. "Vzdát hold zaniklým obcím považuji za dobrý nápad," hodnotí Jaroslav Sikora.

Projekt celého lesoparku včetně vizualizací je již hotový. Teď prochází hodnocením vlivu na životní prostředí a pokud vše půjde bez problémů, s přípravou by se mohlo začít již letos. Stohektarový areál u Mariánských Radčic přímo naváže na další rekultivační práce Severočeských dolů, které postupně zpřístupňují bývalé výsypky turistům. Již brzy se začnou budovat nové cyklostezky přes výsypku Pokrok, které park Ivana Dejmala spojí s Osekem a Duchcovem. Směrem od Mostu je areál přístupný díky dokončené cyklotrase okolo Mosteckého jezera.