e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Českém středohoří se zřejmě objevili vlci

publikováno: 19.4.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Podle správy CHKO České středohoří se zřejmě na Litoměřicko přistěhovali vlci. Indicií bylo napadení a usmrcení většího počtu ovcí a jehňat v lokalitách Lbín a Babiny I. u Litoměřic. Už před více než rokem zachytili fotopasti vlka v Krušných horách.

Pravděpodobným výskytem vlka na Litoměřicku se zabývá Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO České středohoří. To nyní provádí genetické analýzy k potvrzení této hypotézy. Ředitel CHKO uvedl, že již informovali zemědělce v okolí a další seminář pro ně chystají na květen.

„Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, jako jelen, srnec či prase divoké, kteří způsobují velké škody lesníkům i zemědělcům. Stát chovatelům hradí škody, které vlci na hospodářských zvířatech mohou způsobit, a zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád,“  vysvětluje Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště správa CHKO České středohoří. 

"Výskyt vlků na území severních Čech je výsledkem přirozeného šíření vlka ze Saska, kde se momentálně vyskytuje třináct rozmnožujících se smeček. Vlci se dlouhodobě pohybují na Šluknovsku a v okolí Doks, jednotlivá pozorování jsou zaznamenána také z oblasti Jizerských, Lužických a Krušných hor. Vlci žijí v rodinných smečkách o velikosti 5 až10 kusů, roční až dvouletá mláďata pak smečku opouštějí a hledají si nová teritoria. Vzhledem k blízkosti zmiňovaných lokalit je vysoká pravděpodobnost výskytu vlků i v CHKO České středohoří," říká Jana Bohuňková z CHKO.

Už v lednu loňského roku jsme vás informovali, že vlky zachytily fotopasti Hnutí Duha v Krušných horách. Podrobnosti o jejich výskytu i tzv. vlčích hlídkách, které jejich pohyb mapují, najdete zde

Foto: selmy.cz