e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Děti mají vymyslet příběhy o návštěvách Karla IV. v Kadani

publikováno: 19.4.2016, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve kterých kadaňských uličkách asi český král a římský císař Karel IV. chodil, co tam viděl, koho potkal, kde zakopl, kde přespával a na jaké hostině si pochutnával? Zamyslet se nad tím dostaly za úkol děti v soutěži, pořádané organizací Kultura Kadaň. Jejich úkolem je vytvořit komiks o jedné z návštěv krále v Kadani, kterou si město každoročně připomíná Císařským dnem.

"Popusťte uzdu své fantazii, zpracujte libovolný komiksový příběh s tematikou Karel IV. a jeho kadaňské návštěvy a oslavte tak s námi dvě významné události - letošní Karlovy 700. narozeniny a fakt, že Otec vlasti 2x naše město navštívil," zve děti k soutěži Tereza Gvožďiaková.

Díla je možné odevzdávat buď na e-mail galerie@kultura-kadan.cz nebo osobně do knihovny či Galerie Josefa Lieslera na náměstí v Kadani, a to do 5. června. "Nejlepší práce budou v průběhu léta vystaveny v prostorách Městské knihovny Kadaň a z vítězného komiksu bude vytvořena pohlednice," doplnila ředitelka organizace Kultura Kadaň.

A co víme o pobytech Karla IV. v Kadani? Poprvé sem zavítal roku 1367. 29. května udělil městu právo pořádat výroční trh na den Povýšení sv. Kříže. Podle historických dokumentů se druhý den zúčastnil mše. Jeho druhá návštěva v září 1374 pak městu přinesla právo viniční. Již před svou návštěvou ale Karel IV. udělil městu právo úplné samosprávy.

Foto: Císařský den v Kadani, autor: Václav Vlasák.