e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oskar Petr a Petr Kalandra Memory band v Žatci

publikováno: 19.4.2010, kategorie: Hudba, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Letos 10. března by Petr Kalandra oslavil šedesátiny a pomalu by byl zralý vstoupit do pomyslné rockové síně slávy. Bohužel, pokud se tak stane, bude to již pouze In memoriam. Letos totiž uplyne také 15 let od jeho úmrtí. Naštěstí má následovníky v podobě svých kamarádů z obnoveného Blues sessionu a mosteckého revivalu Petr Kalandra Memory Band, kteří dál hrají písničky, které zpíval a přijedou je zahrát 22. dubna v 19:30 do Městského divadla Žatec.

Petr Kalandra byl rockový muzikant i pouliční folkový zpěvák z Karlova mostu. Co jej odlišovalo od ostatních bylo to, že folkovou hudbu a její odnože poznal přímo v její kolébce USA a taky, že měl přístup k tehdy nedostupným deskám takových veličin jako byl např. Bob Dylan, Joan Baez či Neil Young. A téměř neomylný vkus a cit pro výběr písniček.

V roce 1973 se stal členem legendárních Marsyas, s nímž natočil jednu z nejlepších desek, jaká kdy byla v této zemi až dosud nahrána. Jeho hudební dráha po rozchodu s nimi pokračovala v ASPM, kde už to bylo víc o blues a později v Blues session. Do jeho života promlouvala nemoc i pití, které ji ještě zhoršovalo. I doba, v níž nemohl rozvinout to, co v něm hudba probudila. Jeho sólové desky nakonec vznikly dvě, přičemž pro tu druhou sbíral materiál už v nemocnici. Petr Kalandra zde čerpal z hluboké studny amerického folku, blues a rocku. Na následky úrazu zemřel předčasně 7. 9. 1995. Po jeho smrti vyšla ještě vzpomínková deska Petr Kalandra live and studio.

K jeho písničkám si asi 10 let po jeho skonu našli cestu již ostřílení mostečtí muzikanti a pokusili se dát dohromady kapelu, v níž by spolu mohli jeho písničky hrát a předávat dál k potěše své i publika. To se jim evidentně podařilo. Stali se známými a žádanými po celé republice. V Žatci už si zahráli na Dočesné a naposledy loni v adventním listopadu při Bluesovém dnu.

„Memory band“ je vlastně taky takovým malým amatérským sdružením muzikantů, neboť mimo hraní mají svá zaměstnání. Kapela si rozhodně nehraje na nějaký Blues session po 15 letech. Hrají písničky, které se líbí jim a publiku po celé republice. P. K.Memory Band má na kontě i jedno koncertní DVD natočené vloni na podzim.

Na webu divadla - www.divadlozatec.cz - najdete odkaz na vyprávění J. Černého o Kalandrovi a jiné zajímavé odkazy, které by vás měly příjemně navnadit.