e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Němci chtějí obnovit chybějící trať v Krušných horách

publikováno: 19.3.2018, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Propojit českou a německou stranu Krušných hor mezi Moldavou a Holzhau chtějí partneři z obou stran hranice. Zatím by to mělo být autobusy, ale německá strana by chtěla obnovit i zaniklou železniční trať. Česká část moldavské horské dráhy by měla být v provozu opět v říjnu letošního roku.

Znovuzprovoznění Moldavské dráhy nebo-li Teplického Semmeringu, její možné propojení s německou stranou a koncept přeshraniční spolupráce do dalších let se řešili na setkání měst, obcí a regionálních organizací z Čech i Saska minulý týden v Dubí. 

"Účastníci přehraničního setkání se dohodli na přeshraniční koordinaci propagace dráhy. Současně se shodli na nutnosti pokračovat v aktivitách směřujících k překonání chybějícího úseku Moldava – Holzhau. Do konce června 2018 by měla proběhnout jednání s Ústeckým krajem a dopravními svazy na německé straně, při kterých by měly být vyjasněny možnosti zavedení autobusového spojení mezi nádražími v Moldavě a Holzhau," informoval předseda Českojiřetínského spolku Petr Fišer.

Jak prozradil, německá strana začala opět uvažovat o obnovení železniční trati na chybějícím úseku na saské straně. Původně vedla horská dráha až do Freibergu, po roce 1945 však byl přeshraniční provoz zastaven a Němci svou část trati prakticky zlikvidovali.

V současné době má však problémy i český úsek - na jaře loňského roku došlo k sesuvům půdy, které poškodily trať. Mezi Osekem a Moldavou tak jezdí náhradní autobusy, což dost snižuje atraktivitu této trati. Nebude funkční ani tuto turistickou sezónu. "Termín znovuzprovoznění horského úseku trati na české straně stále zůstává - 31. říjen 2018," doplnil Petr Fišer. 

Více o trati se můžete dozvědět v našich destinacích