e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Bílou sobotu bude vidět Modrý Měsíc

publikováno: 19.3.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Zdeněk Tarant

Sdílet: facebook twitter google+

Velikonoce jsou nejdůležitějším svátkem křesťanského světa. Jejich datum je ovšem pohyblivé, takže každoročně připadají na jinou dobu. Jak se vypočívává? Jakou roli hraje Měsíc a první jarní den? A čím jsou zvláštní tyto Velikonoce? Dozvíte v článku a v sobotu 31. března přímo v mostecké hvězdárně.

Kdysi bylo určování data Velikonoc nepřesné a problematické. Trochu pořádku vnesl až 1. nikajský koncil, který svolal císař Konstantin I. v roce 325. Jednalo se tehdy o první opravdový ekumenický koncil, na kterém mimo jiné došlo k definitivnímu rozkolu mezi křesťanstvím a židovstvím, s čímž patrně mohla souviset i snaha vypočítávat datum Velikonoc jinak, než podle židovského kalendáře.

Velikonoční svátky vycházejí původně ze staršího židovského svátku Pesach, na který je ostatně ve velikonočním příběhu řada odkazů (poslední večeře apod.). Podle uznávaného pravidla mají připadat na první neděli po prvním jarním úplňku. Pro tyto potřeby výpočtu je Jarní rovnodennost stanovena „úředně“ na 21. březen podle gregoriánského kalendáře bez ohledu na astronomickou skutečnost (která se může až o dva dny lišit). V případě, že úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až o týden později. Datum Velikonoční neděle se tak pohybuje v intervalu od 22. března do 25. dubna. A právě shodou okolností budeme mít velikonoce takto „pozdě“ už příští rok. V roce 2019 dle výše uvedeného bude 21. března rovnodennost (stanovena úředně), ale teprve v pátek 19. dubna je úplněk a následující neděle 21. dubna je velikonoční. Úplně nejzazší možné datum velikonoční neděle připadne na 25. dubna v roce 2049.

Ale i letošní velikonoce (30. 3. – 2. 4. 2018) mají něco mimořádného. V březnu máme totiž dva úplňky, 2. března ještě v zimním období a 31. března už na jaře. Pokud jsou dva úplňky v jednom měsíci, tomu druhému říkáme „modrý“. A právě modrý úplněk je zároveň shodou okolností i první jarní úplněk. Podle definice je první neděle po prvním jarním úplňku nedělí Velikonoční. Ten „modrý“ úplněk 31. března nastává v sobotu odpoledne (13.36)! Letos je tedy mezi prvním jarním úplňkem a Velikonoční nedělí interval jenom necelých deset hodin, což je neobvykle těsné. To je celkem pozoruhodná mimořádnost. 

„Modrý“ Měsíc je tedy možné pozorovat na Hvězdárně v Mostě na Bílou sobotu 31. března od 19,30 hodin letního času.