e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chráněný sokol stěhovavý si oblíbil areál teplárny

publikováno: 19.3.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Miloslava Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu 12. března proběhla v komořanském areálu United Energy neobvyklá akce. Firemní hasiči instalovali na komín ve výšce zhruba 130 metrů speciální budky pro sokola stěhovavého. Stalo se tak na základě předchozího monitorování přeletů tohoto chráněného dravce v areálu teplárny v Komořanech.

Sokol stěhovavý je v České republice velmi vzácný, patří mezi kriticky ohrožené druhy a jeho početnost nepřesahuje 60 párů. Je to druh sídlící na skalách, ale vzhledem k rostoucímu lidskému tlaku na přirozené biotopy se rychle přizpůsobuje a hnízdí v městských a průmyslových aglomeracích. 

V loňském roce byl tento vzácný pták opakovaně spatřen i v areálu komořanské teplárny. „Při hnízdění na lidských stavbách hledají sokoli vhodné místo často velmi obtížně, mnohdy vyberou špatně, hnízdění je pak neúspěšné či komplikuje provoz objektu. Ve snaze pomoci nejen sokolům, ale i provozovatelům objektů, kde sokoli hnízdí, jsou v daném objektu vyvěšovány speciální budky,“ osvětlil Václav Beran, ornitolog z organizace ALKA Wildlife a zároveň zoolog Muzea Ústí nad Labem, který dravce v areálu teplárenské společnosti objevil. 

Z tohoto důvodu United Energy podpořila výrobu a instalaci budek a ve spolupráci s ornitologem vybrala i vhodná místa pro hnízdění. „Sokol vede teritoriální způsob života, což znamená, že v areálu bude hnízdit pouze jeden pár. Více budek se ale vyvěšuje proto, aby si sokoli mohli vybrat místo, které jim bude plně vyhovovat,“ doplnil Václav Beran, který nyní doufá, že si sokolí pár jednu z budek vybere a samice tam snese vejce.

„Žádosti organizace ALKA Wildlife o podporu hnízdění sokolů stěhovavých v našem areálu jsme vyhověli bez váhání. Rozhodně se rádi připojíme k ochraně tohoto dravce a ornitologům budeme i nadále vycházet maximálně vstříc,“ sdělil Milan Boháček, generální ředitel United Energy.