e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Karel Kahovec připomene písničky Petra Nováka

publikováno: 19.3.2013, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Některé slavné hudební postavy odcházejí do nebeských hudebních lovišť předčasně. To potkalo i oblíbeného českého zpěváka a skladatele Petra Nováka. I když nám už na žádném koncertu nezazpívá, jeho kamarád a bývalý kolega ze skupiny Flamengo Karel Kahovec pokračuje, vzletně řečeno, v jeho odkazu. Se skupinou George & Beatovens objíždí republiku s repertoárem svým i s písničkami Petra Nováka. Zavítá i 25. března do Žatce.

Na jednom albu má Bob Dylan heslo Nobody sings Dylan like a Dylan. Totéž platí i o Petru Novákovi. Nikdo nikdy nezazpívá Petra Nováka tak jako on samotný, ale když už nelze jinak, vždy stojí za to si ho alespoň připomenout. Karel Kahovec býval typově podobný zpěvák, takže v tomto případě je to asi ta nepříhodnější osoba pro připomínání písniček, které již téměř padesát let odolávají zubu času. Nakonec oba spolu zpívali ve skupině Flamengo. S Karlem Kahovcem přijede další bývalý člen skupiny Flamengo, Viktor Sodoma. Ten se sice s Kahovcem ve Flamengu nepotkal (Sodoma nahradil Kahovce v Matadors poté, co z něj Mišík odešel na vojnu) ale oba mohou říct: Zpíval jsem s Petrem Novákem.

Poté, co nastala pro bigbít v Československu krutá léta, se Karel Kahovec přidal k Country beatu Jiřího Brabce, a Viktor Sodoma se stal zpěvákem bublgumových popěvků ve skupině F. R. Čecha. Jediný Petr Novák nadále plaval v rockových vodách a relativně se mu dařilo i v 70. letech. V roce 1970 vydali George and Beatovens pozoruhodnou desku Kolotoč Svět a v roce 1975 za pomoci Zdeňka Rytíře a zpěvačky Věry Mazánkové a skupiny C&K Vocal dodnes uznávanou tematickou desku Kráska zvíře. Z osmdesátých let pochází dalších dva jeho hity, Hvězdičko blýskavá a Co je to láska.

Od 70. let už nespolupracoval se svým kamarádem a téměř výhradním textařem Ivo Plickou, oba si udělali škraloup se singlem Den Štěstí, jehož text připomínal Okupaci z roku 1968. Tlak úřadů, aby již s Plickou nespolupracoval, byl tak silný, že Ivo Plicka raději opustil republiku. Žádnému textaři se Ivo Plicku nepodařilo nahradit, nikdo neuměl nadávkovat moudrost, romantiku a patos tak, jako on. Což bylo to co dělalo písničky Petra Nováka neopakovatelnými.

Po roce ´90 ještě s Kahovcem obnovili George and Beatovens a začali koncertovat. Petr Novák se znovu spojil s Ivou Plickou. Měli velké plány udělat spolu desku, ale nebylo jim přáno. V roce 1996 Petr Novák, jež se nikdy netěšil dobrému zdraví, umírá. Karel Kahovec od té doby jezdí sám a připomíná nezapomenutelné písničky Petra Nováka i svoje hity z šedesátých let. Na přání pořadatelů s sebou brává Viktora Sodomu a tak hostům jeho vystoupení otevírá truhlice pokladů nejen českého beatu, rocku a rokenrolu. A když si spolu se Sodomou vystřihnou v duu Long Tall Sally, nechce se věřit, že je to už tak dávno co se na špičkách hudebních žebříčků objevovaly písničky, jako je Povídej, Poprava blond holky, Klaunova zpověď nebo Paní v černém.

Viktor Sodoma zase připomene věci, které zpíval s Matadors. Bude to koncert pro publikum napříč věkovým spektrem, ale docela by se uplatnili i jako školní výchovný koncert „starých mistrů“. Staří mistři mají už sice tón v krku posazený o oktávu níž, ale na tom, že jsou mistři, to nic nemění. Nejde ale o ně, spíš o písničky a atmosféru, která z nich ani po půl století nevyprchala. V pondělí 25. března v 19,00 hodin se o tom v sále Městského divadla v Žatci bude možno přesvědčit na vlastní uši.