e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Odborníci přednášeli o výjimečnosti Krušných hor

publikováno: 19.3.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Konferenční sál Krajského úřadu Ústeckého kraje obsadili účastníci významné konference věnované projektu „Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/ Krušnohoří - cesta ke světovému dědictví UNESCO“. Tento projekt je podporován z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3/Ziel 3. Konference přilákala řadu odborníků a zástupců krušnohorských obcí. Všechny přivítala krajská radní pro kulturu a památkovou péči Jana Ryšánková.

Hlavním cílem setkání bylo představení společného projektu saské strany a Ústeckého kraje v rámci programu Cíl 3/Ziel 3 a dále přiblížení hornické minulosti a montánní problematiky na území Krušných hor.
 
Konferenci zahájil vedoucí oddělení kultury krajského úřadu Adam Šrejber, který předal úvodní slovo radní Janě Ryšánkové: „Jsem přesvědčená o tom, že projekt, který pozitivně propaguje oblast Krušnohoří s jejími krásami a unikáty, si zaslouží plnou podporu. Přála bych si, aby se zájem nejen turistů, ale i vlastních obyvatel o toto území opět vzbudil.“

Během dne přednášeli odborníci mimo jiné z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ze Správy CHKO Slavkovský les či z Národního památkového ústavu, kteří se zabývali Krušnohořím v nejrůznějších souvislostech. Svými příspěvky konferenci obohatili i hosté ze sousedního Saska.

Projektovými partnery Ústeckého kraje jsou Technická univerzita Freiberg, Spolek Erzgebirge Montanregion a Oblastní muzeum v Mostě. Přednášky si nenechali ujít zástupci krušnohorských obcí, například z Oseka, Hory svatého Šebestiána či Kraslic, provozovatelé prohlídkových štol, odborníci z ústředních regionálních památkových institucí, muzeí a archivů a přijel také zástupce Generálního konzulátu v Drážďanech Petr Jaroš.

Ústecký kraj spolupracuje se svými saskými partnery dlouhodobě. Nejnovější zprávou je, že záměr získal podporu saské vlády, která je hlavním iniciátorem zápisu na seznam UNESCO. V další fázi by mělo být o spolupráci požádáno české ministerstvo kultury.