e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Exkluzivní prvorepubliková keramika na teplickém zámku

publikováno: 19.2.2019, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Bažantová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Teplické muzeum představí ve svých výstavních prostorách jedinečnou sbírku prvorepublikové keramiky české firmy Rydl a Thon - Graniton. Uvidíte na ní běžné zboží i jedinečné kousky známých kubistických designérů. Po vernisáž ve čtvrtek 21. února si navíc můžete výstavu projít se sběratelem.

Výstava keramiky značky Graniton ze soukromé sbírky Jiřího Hořavy představí reprezentativní průřez firemní produkcí keramiky firmy Rydl a Thon – Graniton. Na výstavě budou prezentovány nejen často publikované předměty z okruhu uměleckého sdružení Artěl, ale i běžné obchodní zboží určené pro střední vrstvy, které umožňovaly firmě Graniton ekonomické přežití. Výrobní značka Graniton, Rydl & Thon, Svijany-Podolí spolupracovala s nejvýznamnějšími návrháři českého kubismu, například s Pavlem Janákem, Jaroslavem Hajflerem a Vlastislavem Hofmanem. 

MUDr. Jiří Hořava je významným sběratelem a znalcem umění a užitého umění 19. a 20. století a autorem mnoha obsáhlých publikací. Sběratelství se věnuje 50 let, z toho se 30 let specializuje na keramiku. Keramikou značky Graniton se zabývá dlouhodobě. Předměty sbírá a dohledává k nim veškeré informace v archivech a dobovém tisku. Tímto badatelsko-sběratelským způsobem se mu podařilo nashromáždit téměř 500 ks keramiky Graniton a vydat obsáhlou monografii o 400 stranách s mnoha fotografiemi. Sbírka keramiky této značky dosud nebyla v takovém rozsahu nikde prezentována. 

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 21. února v 17,00 hodin a poté se můžete zúčastnit komentovaná prohlídky s Jiřím Hořavou. Výstava potrvá do 5. května 2019.

Foto: František Nárovec