e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské muzeum připomíná narození Vrchlického

publikováno: 19.2.2013, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

do 1. dubna letošního roku je přístupná nová výstava v Oblastním muzeu v Lounech. V nedávných dnech zde byla slavnostně otevřena letošní první výstava, která připomíná 16 let od narození zdejšího slavného rodáka, básníka a dramatika Jaroslava Vrchlického.

Dne 17. února 1853 se v Lounech narodil Emil Frída, který se později pod pseudonymem „Jaroslav Vrchlický“ proslavil jako básník, dramatik a překladatel. K 160. výročí narození a 100. výročí úmrtí tohoto spisovatele vzniklo 15 panelů, které připravil Ústav pro českou literaturu Akademie věd České republiky, Památník národního písemnictví a Literární akademie - Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého.
Na výstavě se též dozvíte bližší informace o vztahu básníka ke svému rodnému městu nebo o historii Vrchlického rodného domu. Zde je čerpáno z bohaté sbírky dobových pohlednic Jaroslava Rychtaříka, velký obraz Jaroslava Vrchlického zapůjčil Státní okresní archiv v Lounech.

Tato výstava by měla být v zájmu všech učitelů českého jazyka, literatury či dějepisu, vždyť koho jiné představovat žákům a studentům, než významného lounského rodáka. Takže jen pro připomínku, výstava je přístupna v Oblastním muzeu v Lounech až do 1. dubna 2013.

Na snímku jeden z exponátů, obraz Jaroslava Vrchlického,
foto: Ladislav Bába.