e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Devět dokumentů přibližuje poutní místa severních Čech

publikováno: 19.1.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Režisér Martin Studecký natočil pro historické oddělení teplického muzea sérii dokumentů o poutních místech severních Čech. Postupně se objevují na kanálu YouTube. Nyní se můžete podívat do Jeníkova a na Cínovec, připraveno je dalších sedm dokumentů.

Práce na devíti videích skončila v závěru roku 2020 a nyní je teplické muzeum "pouští" do světa. Premiéru můžete shlédnout vždy ve čtvrtek od 10,00 hodin na Facebooku, webových stránkách a Youtube kanále teplického muzea. První dva díly se věnovaly Jeníkovu a Cínovci. První z dílů například přibližuje nádhernou atmosféru pouti z Prahy do Jeníkova na Teplicku.

"Každý čtvrtek se tak můžete seznámit s jedním poutním místem, výjimečným nejen historicky, ale i duchovně. Všechna dokumentovaná poutní místa tvoří kulturní, historické a duchovní dědictví, jež přežilo nelehké časy a stojí za poznání," vysvětluje Monika Novotná z teplického muzea. Postupně se ještě představí poutní místa Bohosudov, Křešice, Liběšice, Dolní Ročov, Filipov, Květnov a Trmice. "Dokumenty zachycují nejen místa s jedinečnou minulostí, ale též objasňují, co obnáší poutní putování, jaká je historie poutí, kdo a kdy na pouť může vyjít a řadu dalších podrobností. Dokumentace poutních míst severních Čech připomíná, že Ústecký kraj má přes dlouhá léta devastace hluboký duchovní potenciál," dodává Novotná.

Na fotografii poutní místo Květnov na Chomutovsku.