e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vědci budou pátrat po starých plodinách

publikováno: 19.1.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Prvním dnem letošního roku odstartoval projekt, jehož cílem je pátrat po původním rostlinstvu pěstovaném v širším regionu Krušných hor. Vedle dvou česko-německých vědeckých institucí se na něm podílí i skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku. Vyrůst ta má pokusné pole.

Výzkum bude probíhat po několik následujících let ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby a německým partnerem Sachsen Leinen. "Odborníci se v prvopočátku budou obracet na pamětníky, čeká je i výzkum v lokalitách dříve osídlených, v muzeích a archivech. V areálu Staré Vsi pak vznikne pokusné pole pro výsev a výsadbu získaného rostlinného materiálu," informovala Hana Zvalová ze skanzenu. Projekt nese název „Bílá místa rolnické historie: Původní užitkové rostliny jako cesta ke zvyšování druhové rozmanitosti regionu“.

Výstupy by měly sloužit nejen vědecké veřejnosti, ale měly by zaujmout i laiky. "Polní práce, ale také konference, besedy, připravovaná publikace či putovní výstavy budou přístupné všem, kdo projeví zájem. Je pravým opakem toho, co je mnohdy s pejorativním nádechem nazýváno globalizací. Autoři projektu tak věří, že nastane čas, kdy budou moci všem zájemcům nabídnout možnost dalšího šíření plodin, které v našem kraji pěstovali naši předkové," dodala Zvalová.