e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rodina Štrossových obsadí žatecké divadlo

publikováno: 19.1.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Svérázný písničkář a bavič, který víc než 30 let objíždí naši zemi se svým poetičnem tkvícím v jemné ironii a nadhledu ve swingovém hávu Pepa Štross dorazí do Žatce. V pondělí 25. ledna se poprvé představí společně se svým synem hrajícím na sólovou kytaru. A navíc před zahájením koncertu proběhne vernisáž fotografií dalších jeho dvou synů – Pepy a Martina.

Na hudební formace ve stylu matka & dcera už jsme si v Žatci zvykli - L. Filipová, P. Jíšová i V. Martinová tu představily své dcery. Ve formaci otec a syn 25. ledna zahraje v městském divadle písničkář z Klášterce nad Ohří Pepa Štross. Svérázného písničkáře doprovází už pár let na kytaru jeho syn Matěj. 

Matěj ve jméně (Jaroslav Matějů) je také spolu s Pepou Štrossem podepsán pod písničkou Konvička, která v podání skupiny Nezmaří vyhrála autorskou Portu v roce 1988. Pepa Štros je pouze autorem textu, ale právě na této písničce by se dalo popsat Štrosovou písničkářství. Texty bohaté na slovní hříčky, v hudbě slyšitelná inspirace jazzem a swingem. K tomu samozřejmě patří na výši zvládnutá kytara, protože swing se nedá hrát na „tři kila…“

Vzít vlastního syna do party určitě nebylo jen zajímavým gestem pro publikum. Oba se už za poměrně krátkou chvíli sehráli a spolu jim to šlape. Nejsou to zrovna písně vhodné k táborákům a do rádia, ale i tak si svou cestu k posluchačům našli. A to i díky devíti albům, která za svou více než třicetiletou hudební dráhu vydal. Poslední dvě mají letopočet 2015.

Bývají koncerty, kde nemalou část času písničkář spíš promlouvá, než zpívá. Buďto vypráví veselé zážitky ze své početné rodiny nebo recituje své oblíbené básníky např. Kainara, Villona, Préverta. Pepa Štross občas moderuje různé folkové akce a tady se umění mluvit hodí. Své promluvy má navázány na písničky, které hraje, takže divák se nenudí a je zvědavý a v napětí, co přijde. V Žatci Pepa Štross tu tam koncertuje, na Dočesné naposledy v roce 2013, ale v divadle vystoupí poprvé.

Písničky nepíše jen pro sebe ale i pro jiné interprety. Mimo zmíněných Nezmarů jeho písně hrají Devítka, Stráníci, Roháči, Přelet, Vojta Zícha a další. Mimo svých hudebních výletů jezdí s pořady O sexu převážně nevážně s Radimem Uzlem, s Pepou Kadlecem se vzdělávacím Alkohol je mocný pán pro školy a s pořadem Pro ženy. Pepa Štross je prostě žádaný v různých  formách. Z toho plyne že i v žateckém divadle pobaví a potěší ty, co ho už znají, nebo teprve poznají.