e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Putovní výstava fotek z Wikipedie dorazila do Mostu

publikováno: 19.1.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Putovní výstava výstava třiceti fotografií ze soutěže Wiki miluje památky dorazila do mostecké knihovny. Snímky z let 2012 - 2014 z české části mezinárodní soutěže mají za cíl propagovat svobodné šíření fotek na Wikipedii. Výstava je přístupná do 15. února ve výstavní síni Zlatá trojka.

Most je třetím místem v České republice, kde je možné soutěžní fotografie vidět, předtím byly v létě 2015 vystaveny v Národní technické knihovně v Praze a poté v Semilech.

"Cílem výstavy je propagovat svobodně dostupné fotografie světových i českých památek na stránkách Wikimedia Commons a snaha doplňovat informace o českých, moravských a slezských kulturních památkách," informovala knihovna.

"Wiki miluje památky nebo-li Wiki Loves Monuments je každoroční mezinárodní fotografická soutěž konaná v průběhu září. Soutěž organizují prostřednictvím dobrovolníků pobočky nadace Wikimedia Foundation. Účastníci soutěže nahrávají na úložiště obrázků Wikimedia Commons své fotografie kulturních a historických památek. Cílem akce je upozornit na kulturní památky v zúčastněných zemích a podpořit projekty nadace Wikimedia," uvádějí organizátoři. Loňského ročníku se česká pobočka nezúčastnila, a tak jsou vystavené fotografie z let 2012 až 2014. Vloni se soutěže po celém světě zúčastnilo více než šest a půl tisíce fotografů, kteří vložili přes 230 tisíc fotek.

Výstava je přístupná v Městské knihovně v Mostě do 15. února, v otevírací dobu knihovny, tedy v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 10,00 do 18,00 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin. 

Foto: Můstek v lázeňském parku městských lázní v Bílině na Teplicku. Autor: Daniela Endrštová, Wikimedia Commons.