e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový Speciál magazínu www.e-region.cz: Rok Karla IV.

publikováno: 19.1.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

700 let od narození českého krále Karla I. či častěji římského císaře Karla IV. si letos můžete připomenout celou řadou akcí. Věnovat se jim budeme i na stránkách magazínu www.e-region.cz. Připravili jsme proto pro vás nový Speciál Rok Karla IV.

14. května roku 1316 se v Praze narodil českému králi Janu Lucemburskému a jeho manželce Elišce z rodu Přemyslovců syn Václav. Jako sedmiletý přijal na francouzském dvoře jméno Karel - českému království vládl jako Karel I., dodnes se však používá spíš jméno Karel IV. coby německý král a později římský císař, za něhož byl korunován roku 1355. Jeho vláda nad českými zeměmi i velkou částí Evropy znamenala podle mnohých historiků vrcholné chvíle českého království. Připomeňme jen, že zahájil stavbu svatovítské katedrály, založil Pražskou univerzitu i Nové Město Pražské, nechal zbudovat hrad Karlštejn. Královská města podpořil řadou privilegií, která znamenala rozkvět řemesel a také zakládání vinařské tradice. Zvláštní privilegia přinesla českému království jeho Zlatá bula, zákon, kterými se říše řídila až do začátku 19. století. Karel IV. zemřel roku 1378 a jeho nástupcem se stal syn Václav IV.

V průběhu celého roku vám v našem Speciálu připomene řadu historických událostí ze života a díla Karla IV., podíváme se na památky s ním spojené a pozveme vás na akce, které se v rámci 700. výročí budou konat. Vše najdete přehledně pod jedním odkazem.

Foto: Karel IV. a jeho syn Václav roku 1378 na své poslední významné cestě - v Saint Denis u Paříže. Kresba z 15. století, Jean Fouquet, via Wikimedia Commons.