e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fenomén porcelán

publikováno: 19.1.2010, kategorie: Výstavy, autor: Jan Lobl

Sdílet: facebook twitter google+

Zveme vás na výstavu 300 let evropského porcelánu s první českou porcelánkou. Výstavní síň Fakulty umění a designu, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v Dubí k 300. Výročí ojevení hmoty porcelán na dvoře saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného v Drážďanech, Johannem Friedrichem Böttgerem, která až do dnes ovlivňuje styl lidského života a designu. Vernisáž se koná 20. ledna, výstava potrvá do 19. února.

Jedinečná výstava , na které představujeme první, nejstarší a do dnešní doby fungující porcelánku Haas a Czjzek, které byla založena1792, v její neskutečné paletě tvarů, dekorů od jejího počátku do současnosti.

Výstavní projekt:

Fenomén porcelán 300 let evropského porcelánu s první českou porcelánkou

Místo konání: Výstavní síň designu Fakulty umění a designu, Univerzity J. E.Purkyně v Ústí Labem Tovární 50, 417 02 Dubí 2 spojení Teplice - Dubí autobusč. 123 (zastávka zdravotní středisko)

Termín konání:
- vernisáž 20.1.2010
- výstava 21. 1. 2010 – 19. 2. 2010
Otevřeno: po. - čt. 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00 po telefonické domluvě 417 571931

Kontakt: www.fudujep.cz, atelier.dubi@seznam.cz

Vystavující: Haas a Czjzek nejstarší porcelánka v České republice od roku 1792
Kurátor výstavy: Jan C. Lobl student FUD kurátorské studia

Výstava je koncipována jako historická cesta mapující nejstarší českou porcelánku Haas & Czjzek, vedle výběru historických exponátů ze sbírek firmy Haas & Czjzek zámku Mostov je prezentována aktuální produkce slavkovské porcelánky v široké paletě tvarů a dekorů.

Výstava slavkovského porcelánu je časově orientována k výročí vzniku evropského porcelánu a k datu založení první evropské porcelánky 23.1.1710. Porcelánka v Horním Slavkově svým datem založení v roce 1792 je nejstarší porcelánkou v českých zemích. Vyznačuje se kontinuitou výroby, která chybí například nejstarší manufaktuře Rakouska-Uherska ve Vídni. Součástí expozice se stane i přehled individuální tvorby současných designérů Qubus – desénové studio Maxima Velčovského a Jakuba Berdycha. Dále tvorba designérů ze symposia Letní porcelánová plastika Mostov z dosavadních dvou ročníků výstavy.

Touto výstavou se nejstarší porcelánka v Čechách hlásí k evropskému 300. výročí. Je také iniciátorem projektu Cesta porcelánu po severozápadních Čechách – zahrnující zámek Mostov, muzeum Sokolov, Porcelánku Horní Slavkov, hrad Loket, Střední průmyslovou školu keramickou v Karlových Varech, Krajské muzeum v Karlových Varech, Dům kultury Ostrov, zámek Klášterec. O tuto iniciativu se zajímá i duchcovská porcelánka Royal Dux Bohemia, Regionální muzeum v Teplicích, ateliér Design keramiky FUD UJEP v Dubí a dubský Český porcelán, a.s.. Snahou je navázat na zavedenou bavorskou Porzellanstrasse, využít kulatého výročí a zviditelnit a znovu připomenout výrobu porcelánu také v Česku.

Výstava bude doplněna o přednášku a komentovanou prohlídku ředitelem porcelánky Haas a Czjzek Ing. Zdeňkem Uhlířem. Na vernisáži k výstavě promluví PhDr. Helena Koenigsmarková, ředitelka UPM v Praze.