e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend 20. až 22. prosince

publikováno: 18.12.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Co nabídne poslední adventní víkend a začátek vánočních prázdnin? Oslavu slunovratu ve skanzenu, velké trhy v Úštěku, ukázky Vánoc v zákopech, hornický průvod v Sasku nebo kapří trh v Chomutově.

Adventní koncerty
Vánoční koncert Tria Cum Amore se koná v sobotu 21. prosince od 17,00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Ročově na Lounsku.
V kostele svaté Kateřiny v Chomutově koncertuje v sobotu 21. 12. od 10,00 hodin sbor Na-Hlas.
Dva adventní koncerty Loutny české za doprovodu mluveného slova Františka Kreuzmanna ml. si můžete vyslechnout v Chomutově v neděli 22. prosince. První začíná v 15,00 hodin v Galerii Lurago, druhý v 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce.
Poslední adventní koncert zazní v sobotu 21. prosince zámkem v Klášterci nad Ohří. Účinkují Denisa Birošová a Martina Švandrlíková a smyčcový soubor Cantabile Strings, začátek v 18,00 hodin.
V sobotu 21. prosince v 10 hodin si můžete přijít zazpívat koledy na Mírové náměstí do Loun. Doprovodí vás sbory Iluze a Senior Melody.
V mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie zazní v pátek 20. prosince Česká mše vánoční, začátek v 18,00 hodin, vstupné na místě 250 Kč.

Nová sláma
Lounská blogerka Veronika Kyčera Kučerová pokřtí v sobotu 21. prosince pokračování své knihy Sláma v botách 2 s podtitulem Nejdůležitější v životě je láska. A hlína za nehty! Křest se koná v Pavilonu A na výstavišti v Lounech od 16,00 hodin. Hosty budou Daniel Pitek a Senior Melody.

Adventní prohlídky zámku
Poslední příležitost navštívit adventní prohlídky na zámku Červený Hrádek u Jirkova máte tuto neděli 22. prosince. Začátky vždy ve 13,00 - 14,30 - 16,00 - 17,30 a 19,00 hodin, vstupné je 200 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti. Rezervace míst je nutná na tel. 724527913.

Kouzlo dřevěných hraček
Ve Františkánském klášteře v Kadani je i poslední adventní víkend otevřena výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představuje tradiční krušnohorské hračky. Výstavu si můžete prohlédnout vždy od 10,00 do 17,00 hodin.

Sluncovrat
Oslavy slunovratu našich předků můžete zažít v sobotu 21. prosince v Archeologickém skanzenu v Březně u Loun. Připraveny jsou ukázky pravěkého vaření, bubnování, tvořivý program. Otevřeno bude od 13,00 do 16,00 hodin.

Kapří trh
V Chomutově se kromě hlavního trhu na náměstí 1. máje otevře o víkendu také trh kapří. Najdete ho v parku u radnice v Chomutově po oba dny od 11,00 do 17,00 hodin. Kromě kapřích specialit je připraven i zábavný a soutěžní program pro děti - chytání kapříků, rybí piškvorky, pohádka, kejklíř. V sobotu od 14,00 do 17,00 hodin předvedou své umění sochaři z ledu.

Úštěcký Advent
Město Úštěk na Litoměřicku, proslulé svými historickými trhy, pořádá adventní program v sobotu 21. prosince. Po celý den vás čeká velké dobové vánoční tržiště, celodenní program na hlavní scéně, andělé na chůdách, pěvecké sbory s koledami, dílny, historický kolotoč, výstavy a mnoho dalšího. Hromadný inscenovaný slet andělů z kostelní věže se bude konat celkem třikrát v 11,00, 14,30 a 16,30 hodin. Vstupné dospělí 50 Kč a děti 30 Kč.

Vánoce v zákopech
V neděli 22. prosince můžete přijít do areálu Muzea československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem, kde budou připraveny ukázky života vojáků o vánočních svátcích. Akce, jejímž cílem je uctít památku vojáků, kteří trávili vánoční svátky bez rodin nebo se z válek nikdy nevrátili, se koná od 10,00 do 15,00 hodin. Na poledne je připraveno zdobení stromečku a od 14,00 hodi rozdávání dárků.

Mostecké trhy
Až do neděle 22. prosince trvají vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě, které jsou otevřené denně od 10,00 do 18,00 hodin. O víkendu vás vpodvečer čekají pohádky a hudební vystoupení.

Divadelní Vánoce
Postavy z pohádek Docela velkého divadla chystají pro děti předvánoční generálku na Štědrý večer, s lidovými zvyky, pečením ryby, výrobou vánočního řetězu a dárků pro maminky. Koná se v sobotu 21. prosince od 16,00 hodin v Litvínově. Z důvodu omezeného počtu míst se objednávejte předem, vstupné 100 Kč.

Vánoce na Lesné
Také poslední adventní neděli se otevře muzeum na Lesné v Krušných horách. V rukodělných dílničkách si vyrobíte ozdoby z přírodních materiálů, vyzkoušíte si vánoční zvyky a obyčeje. Součástí programu je prohlídka krušnohorského betléma a pekla v životní velikosti. Otevřeno od 13,00 do 16,00 hodin.

Viktoriánská neděle
V Oblastním muzeu v Lounech je otevřena vánoční výstava, která přibližuje sváteční čas na sklonku 19. století. Na neděli od 10,00 do 15,00 hodin jsou připraveny ochutnávky viktoriánských vánočních pochutin a na závěr koncert vánočních melodií.

Vánoce v Seiffenu
Do neděle 22. prosince trvá vánoční trh v jednom z nejkrásnějších městeček Krušných hor, v Seiffenu. V sobotu v 17,00 hodin navíc městem projde lampionový průvod. Více o saských vánočních trzích najdete zde.  

Hornický průvod
Velký hornický průvod s více než tisícovkou účinkujících v krojích projde v neděli 22. prosince saským městem Annaberg-Buchholz. Vychází ve 13,30 hodin a uzavře ho velký hornický kostel před kostelem svaté Anny. Trh v centru Annabergu trvá až do pondělí.

Další akce najdete v Kalendáři akcí nebo v našem Vánočním Speciálu. Program na vánoční svátky připravujeme.

Foto: Město Chomutov.