e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend – 20. až 22. prosince

publikováno: 18.12.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vánoce se nezadržitelně blíží a máme před sebou poslední čtvrtý adventní víkend. Kam se můžete podívat? Vánoční tradice připomene osecký klášter, v chomutovském zooparku můžete pomoct zvířátkům, v botanické zahradě v Teplicích si vyrobíte netradiční ozdoby, s dětmi se vyjdete na vánoční pohádky.

Historické pohlednice
Na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku si můžete od 21. prosince do 6. ledna prohlédnout vánoční výstavu historických pohlednic Krásného Dvora.

Vánoce v Botanické
V Botanické zahradě v Teplicích trvá až do 3. ledna vánoční výstava, která vás seznámí s netradičními plody z celého světa, z nichž některé zcela jistě uvidíte poprvé v životě. Tento víkend navíc od 10,00 do 17,00 hodin probíhají tvořivé dílny, kde si můžete vyrobit zajímavé vánoční ozdoby.

Vánoční zpívání
Vánoční písně a ochutnávka cukroví s vánočním punčem vás čekají v pátek 20. prosince od 16,00 hodin v kostele svatého Jakuba v Bedřichově Světci na Mostecku. Již pop pořádá vánoční setkání se zpěvem koled Sdružení pro obnovu tohoto kostela.

Vánoční čas na Lesné
Vánoční atmosféru si můžete vychutnat také na horách – v Krušnohorském muzeu na Lesné na Chomutovsku, kde je otevřena výstava krušnohorských historických i současných betlémů z různých materiálů a mechanický betlém se třemi stovkami figurek. Adventní program pak bude probíhat v muzeu v neděli 22. prosince od 13,00 do 16,00 hodin. Uvidíte ukázky starých řemesel, výrobu vánočních ozdobu z přírodních materiálů a můžete napsat Ježíškovi Nebeskou poštou.

Advent na zámku
Zámek Červený hrádek u Jirkova připravil na každou adventní neděli odpoledne netradiční prohlídky zámeckého okruhu za doprovodu zámecké paní.. Čeká vás ukázka vánočních zvyků, ochutnávka domácího cukroví a hudební vystoupení. Prohlídky začínají ve 13,00, 14,30, 16,00, 17,30 a 19,00 hodin.

Vánoční tradice v Oseku
Ještě adventní víkend se otevře ve vstupním prostoru oseckého kláštera tradiční vánoční výstava. V příjemném prostředí provoněném vanilkou a svařeným vínem můžete shlédnout například zdobení perníčků, výrobu vánočních ozdob z přírodních materiálů, výstavu proutěných výrobků, práci řezbáře a paličkářky, ochutnat vánoční pečivo. Pro děti je připravena spousta činností spojených s vánoční dobou. Otevřeno bude v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin. Vstup je zdarma.

Zlatá neděle s pohádkou
Zlatá neděle s Hnedle Vedle je název vánočního pořadu plného písniček a legrace v podání Tomáše Bartáka, a hudebního divadla Hnedle vedle, který můžete navštívit v neděli 22. prosince od 17,00 hodin na nádvoří kláštereckého zámku. Pořad bude trvat přibližně 90 minut, když bude velká zima, přesune se do velkého renesančního sálu.

Nadílka pro zvířata
I zvířata chovaná v zooparku si zaslouží vánoční nadílku. Potěšil vás v průběhu roku pohled na kopytníky, šelmy, dravce a domácí zvířata? Oplaťte jim to a přineste do chomutovského zooparku dáreček v podobě ovoce a zeleniny, medu, piškotů nebo pamlsků a konzerv pro psy a kočky z chomutovského psího útulku. Vítané jsou i starší čisté deky či psí a kočičí pelíšky. Vše v neděli 22. prosince od 11,00 do 15,00 hodin. Každý, kdo přinese na statek domácích zvířat vedle restaurace U Pratura dárek, má vstup do zooparku pro tento den zdarma a může si vyzkoušet vánoční zvyky jako lití olova, pouštění skořápek a rozkrajování jablíček.

Mostecké trhy
Na Prvním náměstí v Mostě probíhají až do neděle vánoční trhy. Každé odpoledne se můžete těšit na program, o víkendu navíc vánoční dílny. Podrobnosti v článku ve Speciálu Čekání na Ježíška.

Putování za vánoční hvězdou
Pod tímto názvem se skrývá pohádkový příběh o narození Ježíše Krista, o klanění tří králů i o příchodu pastýřů, který hraje Divadlo Kapsa Andělská hora. Kde a kdy? V KD Střelnice Kadaň v neděli 22. prosince od 15,00 hodin.

Koncerty
Na zámku Ploskovice na Litoměřicku se v pátek 20. prosince koná vánoční koncert ženského pěveckého sboru Cantica Bohemica Litoměřice se sbormistrem Vladimír Fruhaufem. Koncert v hlavním sále zámku začíná v 18,00 hodin.
V kostele Povýšení sv. Kříže na Mírovém náměstí v Kadani zazní Česká mše vánoční v podání chomutovského souboru Hlahol. Začátek koncert, kde vystoupí i kadaňští zpěváci, sólisté a muzikanti, je 21. prosince v 17,00 hodin.
Čtvrtý adventní koncert v Dubí se koná 19. prosince v kostele Panny Marie. Zazní Staré české Vánoce v podání vokální skupiny Musica Puella. Začátek v 17,00 hodin.
Vánoční koncert se koná v pátek 20. prosince od 18,00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby uslyšíte v podání pražských sólistů a mosteckých pěveckých sborů.
Ve Valdštejnském sále zámku Duchcov se 22. prosince od 16,00 hodin koná Adventní koncert na zámku. Uslyšíte světové vánoční písně a operní árie v podání sopranistky Michaely Jančařikové a Československého komorního dua Zuzana Barešová - klavír a Pavel Burdych – housle.