e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Most si připomíná 980 let od první písemné zprávy

publikováno: 18.11.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Téměř tisíc let je stará první písemná zmínka o městě Most, respektive o Hněvově mostu. Najdeme ji ve známé Kosmově Kronice české. Mostecké muzeum při této příležitosti připravilo malou výstavu, kterou si budou moci návštěvníci prohlédnout, jakmile bude muzeum opět otevřeno.

První písemná zmínka o městě Most se nachází v XI. kapitole II. knihy latinsky psané Kosmovy Kroniky české. V latinském textu je zmínka o "Pons Gnevin iuxta fluvium Belinam" nebo-li Hněvův most nad řekou Bílinou. "Kapitola vypráví o vpádu saského vévody Ekkeharda do českého pohraničí v roce 1040. Vévoda se jako leník císaře Jindřicha III. zapojil do boje proti českému knížeti Břetislavu I. Zatímco hlavní voj císaře Jindřicha byl zničen v bitvě u Brůdku, Ekkehardovy saské jednotky vyplenily díky zradě bílinského kastelána Prkoše kraj v povodí Bíliny," vysvětluje historik muzea Jiří Šlajsna. Tržní osada vznikla na křižovatce starých dálkových cest u přechodu přes Komořanské jezero. Jako město je pak Most zmiňován o dvě staletí později.

Kurátoři muzea připravili k výročí 980 let od těchto událostí malou výstavu v hlavní budově Oblastního muzea a galerie. Prohlédnout si ji bude možné po uvolnění protiepidemických opatření a otevření muzea.

Foto: Výřez z vyobrazení Mostu na vedutě Jana Willenberga z roku 1602.