e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

FESTKLIP 2018 zná své vítěze, porota udělila dvě první ceny

publikováno: 18.11.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Devátý ročník festivalu FESTKLIP se tentokrát setkal s mimořádným zájmem hudebních kapel. Celkem se jich přihlásilo 83, což bylo zhruba trojnásobně více než v minulosti. Stejně jako v předchozích letech  byly ceny uděleny po hodnocení odborné poroty a hlasovala také veřejnost. Té se nejvíc líbila slovenská kapela Detox of a pony.

Porota letos zasedla ve velmi silném zastoupení odborníků z oblasti hudby a filmu. Přihlášené klipy hodnotili scénárista, kameraman, střihač a režisér Jaromír Malý, kameraman Martin Matiášek a český rockový hudebník, autor a režisér hudebních pořadů Petr Kůsa.

„Sešlo se opravdu hodně zajímavých klipů, a i když jsou od kapel amatérských ve smyslu, že se kapely muzikou profesionálně neživí, byly na velmi dobré úrovni. Přitom víme, že investované finance na výrobu takového klipu jsou často omezené, ani tak nechyběly dobré nápady a invence. Už mám několik vytipovaných kapel na hosty našeho pořadu TV ROCKPARÁDA, kam bych je rád pozval,“ říká k letošnímu ročníku Petr Kůsa.

Právě podpora propagace a zviditelnění hudebních kapel z regionu je hlavním cílem festivalu FESTKLIP. Ocenění výherci dostávají fyzicky symbolickou filmovou klapku s logem festivalu. Ty hlavní ceny jsou ale nehmotné. Je to podpora kapel v regionálních televizích, kde jsou odvysílány jejich klipy, zvýhodněné podmínky v nahrávacím studiu Ponte Records nebo právě účast v hudebních televizních pořadech. Festival je už několik let mezinárodní. Letos se ho zúčastnilo 6 kapel ze Slovenska.

„Od začátku nám jde o pomoc regionálním kapelám s jejich zviditelněním. Za dobu, kdy festival pořádáme, se samozřejmě situaci mění, na významu získávají například sociální sítě, proto jsme letos aktualizovali internetové stránky a přizpůsobili je pro snadnější přístup z mobilních telefonů nebo tabletů. Novinky plánujeme s Mírou Kuželkou a jeho internetovým rádiem i pro příští rok, kdy se bude konat jubilejní 10. ročník,“ přibližuje za pořádající společnost MISTRAL TV produkce Iva Blažková.

Klip, který získal první místo jak v hodnocení odborné poroty, tak v hlasování fanoušků, je Virtuálna identita od slovenské kapely Detox of a pony. Na internetu pro něj hlasovalo 1370 fanoušků, autory jsou Juraj Beňačka, Martin Beňačka a Matůš Folvarčík. Porota byla letos rozhodnuta udělit i druhou první cenu. Podle jejího hodnocení si první místo rovněž zasloužila Made by zero a jejich Fear is a friend of winners, kde se o kameru, scénář a postprodukci postaral Radim Věžník. Na druhém místě skončila kapela Froze Poppyhead a jejich klip Falko, třetí Fiasko s klipem Nový začátky.

Festival FESTKLIP má od začátku podporu Ústeckého kraje a Města Mostu, za jejichž přispění vznikl projekt, který má dnes již nadregionální význam. Jen po internetu letos hlasovalo přes 6 000 fanoušků. Vítězné i všechny soutěžní klipy lze vidět na stránkách www.festklip.cz, kde je i odkaz na vyhlášení výsledků s hodnocením poroty.