e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nezařaditelný Patrik Linhart v kadaňské čajovně

publikováno: 18.11.2013, kategorie: Výstavy, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Spisovatel, výtvarník, performer a mystifikátor Patrik Linhart se narodil 7. srpna 1975 v Duchcově. S jeho jménem se pojí například revue Dekadent geniální, radikální baletní uskupení Vyžvejklá bambule či vědecké studio Stará milenka, přispívá do časopisu Tvar. Na setkání s ním se můžete těšit v úterý 19. listopadu v čajovně Sněžný drak v Kadani. Začátek ve 20,00 hodin.

Česká literární kritika si s Linhartem poněkud neví rady, neboť autor se vzpírá běžnému zaškatulkování. Připomíná medúzu, která do sebe nasaje nejrůznější vlivy od dekadentní četby až po módní cvičení kalanetiky a pak je vyvrhne přefiltrovány přes svůj svéráz ve zvláštních kvazidokumentárních fragmentech. Je to literatura? Není? Při recepci tohoto autora je dobré uvědomit si jeho příslušnost k alternativní teplické scéně, jejíž doménou – ať už měly výstupy podobu punku, patafyziky, happeningu či poezie – se stal bizarní humor bez point, bizarní imaginace, důraz na absurditu, mystifikaci, fúze vysoké a populární kultury i propojení s drsnou periferií obývanou outsidery či dokonce psychotiky. Na první pohled se zdá, jako by spisovatel Linhart žil v jiném světě než ostatní. Je to svět skrznaskrz zmystifikovaný na bázi tvůrcovy “sebesurrealizace”.
Literatura není pro Linharta jediné médium, skrze nějž promlouvá. Jeho experimenty na poli výtvarném, hudebním, audiovizuálním a především v žánru performance jako takové nepředstavují jen nahodilá intermezza. Linhart reprezentuje typ umělce, který jako by se musel zaručit za své dílo vlastním tělem. Jeho osobní účast, důraz na autorská čtení a doslova fyzické rozpohybování textů stvrzují autorovu volbu, sázku na “vážnost hry”. Linhart si za svými texty stojí, trvá na svém. A to nejen v otázce svérázně archaizovaného pravopisu, ale především ve smyslu neuhýbání z tvůrčí cesty.