e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňský sběratel bude v Guinessově knize rekordů

publikováno: 18.11.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

Největší sbírku tužek na světě má kadaňský sběratel Vladimír Jindra. V nejbližších dnech ho proto zapíší do Guinessovy knihy rekordů. Sbírku, ve které jsou naprosté kuriozity, si budete moci od 21. listopadu prohlédnout na kláštereckém zámku.

Poslední sčítání, nezbytné kvůli zapsání do Guinessovy knihy rekordů, proběhlo za účasti zástupců města, veřejnosti a médií v pátek 13. listopadu. „Za komisi, která tužky sčítala, můžu konstatovat, že jsme se dopočítali k tomu, že pan Jindra vlastní 11068 kusů tužek,“ říká tajemník kadaňského městského úřadu Zdeněk Vaško. Vladimír Jindra tak trumfnul Kolumbijce Emilia Arenase Florinova, který má 8543 exemplářů.

Manželé Jindrovi tužky sbírají už 7 let. Rozdělené je mají do různých kategorií – podle tvrdosti i podle vzhledu. V největší světové sbírce tužek najdete i takové kousky, které se na trh nikdy nedostaly. Na jedné z nich jsou naši bývalí státníci – Svoboda, Dubček, Smrkovský a Černík. Právě poslední jmenovaný byl na ní bez vlasů, což se mu nelíbilo, tak její prodej prostě zakázal. Jindrovi mají tužky ze 39 zemí světa. „Já považuji za nejvzácnější štoček, který byl vyrobený roku 1895. Jsou to jedny z prvních tužek vyrobených u nás. Ale největší radost mám ze všech těch tužek, které mi někdo někdy daroval. Ty jsou totiž darované z lásky a od srdce, proto jsou pro mě nejcennější,“ říká majitel sbírky Vladimír Jindra. Podle sběratelů i tužky podléhají módě. Zatímco dříve toužily holčičky po voňavých tužkách, teď je takzvaně „out“ každý, kdo nemá tužku ve tvaru panenky.

Sbírku manželů Jindrových si můžete prohlédnou po předchozí domluvě přímo u nich doma. Bydlí v bývalých kasárnách na adrese Javorová 1786. Další příležitost bude během výstavy na kláštereckém zámku. Ta začne vernisáží 21. listopadu v 17 hodin a potrvá do konce roku.