e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový seriál MOST! uvidí diváci v Mostě a Ústí

publikováno: 18.10.2018, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nový komediální seriál MOST! scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského se poprvé představí divákům tam, kde se natáčel - v Ústeckém kraji. Speciální předpremiéry připravuje Česká televize ve spolupráci s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje, odehrají se v Ústí nad Labem a Mostě. Výtěžek ze vstupného poputuje na účet Hospice v Mostě.

„Komedie nejvíc chutnají ve společnosti jiných smějících se lidí. Chceme fanouškům ostřejšího humoru dopřát zážitek posílený o velké plátno, dobrý zvuk a společnost dalších desítek podobně naladěných diváků. Už jsme první epizody takto pouštěli v Brně. A stojí to za to,“ říká kreativní producent Michal Reitler. Seriál MOST! se poprvé představil na festivalu televizních a online seriálů Serial Killer v Brně letos v květnu, v červnu pak v mosteckém kině Kosmos proběhla projekce pro spolupracovníky, kteří se na natáčení seriálu podíleli. Nyní seriál, respektive jeho první tři díly, budou moci vidět diváci a fanoušci v dalších pěti městech. Poprvé ve Veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem, 30. října v 19,30 hodin, pak v mosteckém kině Kosmos 8. listopadu od 20,00 hod. Obou premiér se zúčastní tvůrčí delegace v čele s představitelem titulní role Luďka Martinem Hofmannem, režisérem Janem Prušinovským a scenáristou Petrem Kolečkem. A pokud zavítáte alespoň na jedno promítání, pomůžete i dobré věci. Výtěžek bude věnován mosteckému hospici. 

„Most je ryze dělnické město, a proto má svou nezaměnitelnou filozofii. Vizuálně je naprosto unikátní, protože vyrostlo na zelené louce během několika let jako náhrada za zbořený starý Most. Není moc měst, kde se snoubí krásná příroda se socrealistickou architekturou,“ vysvětluje režisér Jan Prušinovský a dodává: „To, co se odehrává v seriálu, samozřejmě není každodenní mostecká realita, ale pokus ji nějak vypravěčsky a stylisticky uchopit. Tak jako se ve městě Fargo ve skutečnosti nenahánějí nájemní vrazi, v Midsomeru neumírá každý den člověk, ani v Mostě se v takové míře neděje to, co v této sérii. Z Mostu pochází moje manželka a hospodu Severka jsem navštěvoval s tchánem. Postavy jsou inspirované skutečnými předobrazy. Tedy některé. To je důvod, proč je to v Mostě. Nenapadlo mě to přesouvat jinam,“ doplňuje Petr Kolečko.

Seriál se z převážné většiny natáčel v reálných prostředích města Most – v restauraci Severka, na Autodromu Most, v hotelu Cascade, v mostecké nemocnici, v OC Centrál, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v restauraci U Kalendů, v místní knihovně, nebo v Chánově. V průběhu 65 natáčecích dní, po které se seriál připravoval, si v něm zahrálo celkem 821 komparzistů převážně z Mostu a okolí. První dojmy z předpremiéry v Mostě si můžete přečíst zde.

Luďek a Pavel jsou bratři, kteří se velmi dlouho neviděli. Luděk tím nijak nestrádá. Rozhodně méně než tím, že ho právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, má vypnutou elektřinu, dluží peníze mlátičce Romanovi, jeho bývalá žena si vzala „Němčoura“ a jeho syn se za něj stydí. K tomu všemu jej navštíví pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe, kde se potká se svým bratrem. Ten se ale, co se neviděli, změnil. V seriálu hrají: Martin Hofmann, Erika Stárková, Filip František Červenka, Michal Isteník, Zdeněk Godla, Cyril Drozda, Vladimír Škultéty, Jitka Čvančarová, Jiří Schmitzer, Taťjana Medvecká, Leoš Noha, Jan Cina a další.