e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 20. až 22. října

publikováno: 18.10.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Užijte si předposlední říjnový víkend typické podzimní aktivity – nakupte na farmářských trzích, podívejte se na výstavu hub a vyrobte si podzimní dekorace, dýně nebo marmeládu. K tomu přidáme oživené prohlídky, pohádky, koncerty a dny archeologie.

Farmářské trhy
Venkovské farmářské trhy s čerstvými potravinami z regionu se konají v sobotu 21. října od 9,00 do 12,00 hodin ve Spořicích na Chomutovsku. Na závěr nebude chybět tombola, ve které můžete vyhrát elektrický vertikutátor.
Další trhy se konají v sobotu také v Chomutově, na náměstí 1. máje, a to od 9,00 do 12,00 hodin, a v pátek 20. října na náměstí Svobody v Teplicích, taktéž od 9,00 hodin.

Březenská jedenáctka
První ročník podzimního běhu Březenská „11“ se koná v Březně na Chomutovsku 21. října. V 9,00 hodin startují závody dětí, od 10,00 hodin hlavní závod dospělých, poběží se okolo Března, zázemí bude ve sportovní hale. Registrace probíhá od 8,00 hodin, startovné 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti, přihlášky na e-mail brezenska11@seznam.cz.

Výstava hub
V pátek 20. a sobotu 21. října pořádá Houbařský spolek Žatec v hotelu Černý orel výstavu hub. Po oba dny bude otevřeno od 8,00 do 18,00 hodin. Součástí výstavy bude i poradna o houbách, takže si můžete přinést vlastní úlovek z lesa, s nímž si nevíte rady.

Výlov rybníka
U zámeckého rybníka na Červeném Hrádku u Jirkova se v sobotu 21. října brzo ráno sejdou rybáři, aby podruhé veřejně vylovili kapry a líny. Kromě prodeje ryb bude pro návštěvníky připraven i kulturní program a odpoledne se otevře na zámku nová výstava. Co se bude na Červeném Hrádku dít zjistíte v článku Výlov rybníka zakončí sezónu na Červeném Hrádku.

Den archeologie
Mezinárodní den archeologie se koná v sobotu 21. října v mnoha muzeích a dalších místech. Pozveme vás do
Archeologického skanzenu v Březně, do mosteckého muzea, do Kulturního domu Střelnice do Kadaně a na zámek Červený Hrádek u Jirkova. Podrobnosti se dozvíte v článku V sobotu můžete odhalit tajemství a kouzlo archeologie.

Bílenecké dýňování
Třetí ročník festivalu dýňových specialit se koná ve společenském sále v Bílencích na Chomutovsku v sobotu 21. října od 14,00 hodin. Místní dostanou jednu dýni zdarma, ostatní si ji mohou zakoupit. Dýni si pak můžete vydlabat a nazdobit do Halloweenské tématiky. Dále budou k vidění dýňové dekorace a k ochutnání dýňové speciality.

Hrad pod palbou 
Na závěr kulturní sezóny to bude na hradě Hauenštejně u Stráže nad Ohří pořádný rachot. V sobotu a neděli 21. a 22. října se chystá akce nazvaná Pod palbou. Na vlastní ušní bubínky poznáte, jak hřmí taková rána z píšťaly, hákovnice nebo třeba tarasnice. A na přednáškách se dozvíte vše o těchto zbraních. Program doplní šermíři ze souborů Bohemica Sanguis, Fechtýři, Darkness, Jednota panská, Mortis a třeba i Savioli. V sobotu večer to s ohněm roztočí Ohnivé divadlo Ignis. Sobotní program bude probíhat od 16,00 do 22,00 hodin, v neděli od 10,00 do 17,00 hodin. Během soboty i neděle bude provázet programem přítel hradu Hroch, představí svou novou knihu. Vstupné děti 100 Kč, dospělí 150 Kč, rodina 450 Kč.

Kdoulování ve mlýně
Jedna z nejoblíbenější akcí Vernerova mlýna v Brlohu na Lounsku je zde. Zváni jsou všichni, kteří mají rádi kdoulovou marmeládu. Vařit se bude v sobotu 21. října buď od 10,00 nebo od 14,00 hodin. Jako každý rok budou všechny ingredience k dispozici, jen skleničky na marmeládu si prosím doneste (5 - 6 skleniček dle velikosti). Cena vstupného 200 Kč, občerstvení zajištěno. Přihlášky s preferovaným termínem na email vernermlyn@seznam.cz do 19. 10.

Ekohrátky
Mostecké rodinné ekohrátky budou tentokrát na téma malíři. Akce v Mateřském centru Barborka v Mostě je určené pro děti od 3 do 7 let a jejich rodiče. V sobotu 21. října od 15,00 do 18,00 hodin je čeká malování různými technikami, zábava, hry a opékání buřtů. Přihlášky na facebookovém profilu KCR-MC Barborka. Na pondělí 23. října chystá MC Barborka Den otevřených dveří, a to od 9,00 do 12,00 hodin. V úterý pak oslaví své dvanácté narozeniny (od 15,30 hodin).

Pohádkový víkend
V pátek 20. října od 18,00 hodin hraje v Krušnohorském divadle v Teplicích místní divadelní klub pohádku Broučci. Vstup 70 Kč. Tamtéž pak můžete s dětmi vyrazit i v neděli od 10,30 hodin na představení Malá čarodějnice Divadla Scéna Zlín, vstup 60 a 80 Kč.
Malou čarodějnici uvádí v neděli 22. října také Městské divadlo Chomutov, a to od 17,00 hodin.
Divadlo rozmanitostí v Mostě chystá na sobotní dopoledne od 10,00 hodin pohádku nejmenší Tři čuníci nezbedníci, od 16,00 hodin hraje Docela velké divadlo v Litvínově pohádku Za brankou je drak.
V neděli 22. října uvede Kulturní dům v Klášterci nad Ohří pohádku Divadélka Nána Modrá pohádka o kapitánu Taťkovi a plavčíku Mamce. Začátek v 15,00 hodin, vstupné 50 Kč.
Planetárium Teplice chystá pro děti v neděli 22. října od 14,00 hodin pořad o hvězdách s pohádkou O býku Zlobíkovi a lovci Orionovi.

Móda a hvězdy
Charitativní módní přehlídka pro děti z Klokánků a dětského domova ve Vysoké Peci se koná v neděli 22. října v mosteckém divadle. Chybět nebude modelové a modely z řad děti či hráček Černých Andělů Most. Večerem provází David Gránský a Karel Kašák. Přehlídka začíná v 19,00 hodin, vstupné 190 korun.

Podzimní tvořivé dny
Botanická zahrada v Teplicích pořádá v sobotu a neděli vždy od 10,00 do 17,00 hodin podzimní tvořivé dny. Ve vstupu do skleníku nabídne výrobu podzimních dekorací, věnečků a papírových výrobků, zdobení okrasných kapust a podzimního cukroví a také malování na obličej. 

Koncerty
V pátek 20. října hraje v KD Meduza v Mostě kapela Traktor, která dorazí na svém turné Prach a vzduch. Jako host vystoupí skupina Booters. Začátek ve 20,00 hodin.
Ve stejný den, v pátek čeká návštěvníky mosteckého Rokáče Vinohrady hustej koncert - zahrají a zatančí Ovečky & ostatní - Universum-pseudo-antipopová formace vzniklá pod taktovkou pana Petra Paneše. Jako host vystoupí Hustej Wimpy and Hymenoplastyk Band - pornofolkový písničkář s vlastní originální hudební tvorbou. Vstup 90 Kč.
V sobotu od 20,00 hodin vystupuje v lounském Music baru Za zdí lounská rocková kapela Paralet.
Z jiného soudku bude sobotní koncert na zámku v Klášterci nad Ohří, kde od 19,00 hodin vystoupí kapela Folk Team. Jako předskokani Pepa Štross & syn, vstupné 100 Kč - KONCERT ZRUŠEN!

Outdoor film
Ve čtvrtek 19. října v 18 hodin začíná v Chomutově mezinárodní festival outdoorových filmů. Na každý den až do soboty 21. října je připraveno několik bloků promítání. Vidět můžete třeba snímek o pokoření himalájských obrů Češkou, o legendách slovenského horolezectví, o 77letém kitesurferovi, životě horalů na Kavkaze či unikátní časosběr z ostrova Aigina i film o Slavkovském lese. 

Casanova na zámku
Poslední letošní kostýmované oživené prohlídky expozic duchcovského zámku se budou konat v sobotu 21. října. Správa zámku je připravuje ve spolupráci s Divadlem V Pytli a Petrem Stolařem, který se zhostí role Giacoma Casanovy v potemnělých zámeckých interiérech. Prohlídky budou začínat v 18,00 hodin a dále každou čtvrt hodinu do 19,00 hodin. Podrobnosti se dozvíte v dnešním článku Prohlídky zámku Duchcov budou potmě.

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí.