e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jazzoví mladíci v žateckém divadle

publikováno: 18.10.2016, kategorie: Hudba, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

První dva koncerty divadelní sezony 2016/2017 v Městském divadle v Žatci budou zároveň příležitosti pro mladé hudebníky. Po skotských Fat-Suit se 26. října představí ostravské kvarteto s třemi českými a jedním polským hudebníkem. Mladý jazzový kvartet založil tehdy 18 saxofonista a leader kapely Štěpán Flagar společně s pianistou Janem Kavkou, basistou Martinem Kociánem a bubeníkem Michalem Wierzgońem na jaře 2013.

První koncert odehráli téhož roku v říjnu. Dnes, po třech letech existence, už toho mají na svém kontě požehnaně. Alespoň pokud jde o úspěchy i zájem, který vzbuzují tyto naděje českého a polského jazzu. 

V roce 2014 se objevili v české jazzové soutěži JAZZ FRUIT 2014, kterou suverénně vyhráli. Díky tomu se mohli objevit na podiu s rakouským pianistou Davidem Helbockem a vystupoval v živém vysílání TV show „Tečka páteční noci“. Ostrich Quartet zvítězil v domácí soutěži jazzových talentů Mladí ladí jazz. 

Nahráli i živý koncert pro Český rozhlas. Tato nahrávka byla poslána do soutěže European jazz competition, kam postoupili jako první česká jazzová kapela a jejich bubeník získal cenu pro nejlepšího sólistu. Kapela má už za sebou koncerty v České Republice, Slovensku, Polsku, Německu, Rakousku a Nizozemsku. Hrají originální postmoderní jazz s prvky mnoha jiných stylů a již velmi záhy se dopracovali k osobitému zvuku, který si samozřejmě teprve hledá vlastní místo v současném hudebním světě. V roce 2015 právě na festivalu Jazzinec dostali příležitost zahrát si s významnou postavou světového jazzu, basistou a zpěvákem Richardem Bonou. Portál Jazzport jim pak věnoval velmi pochvalnou až poetickou kritiku. 

Na kapelním webu v sekci media je k dispozici několik jejich koncertních videí. Na své podzimní koncertní šňůře se Ostrich Quartet zastaví 26. 10. v Městském divadle v Žatci a od 19,00 hodin se pokusí zaujmout i náročné žatecké publikum. Lístek přijde na 120 Kč, případně po předložení lístku z posledního koncertu na polovic.