e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cherchez la Femme aneb Vivaldi a Villon ruku v ruce

publikováno: 18.10.2013, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

V březnu roku 2012 v Žatci vystoupil komorní orchestr Atlantis Collegium s pořadem barokních písní prolínaných recitací renesanční poezie. Téma celého večera bylo věnováno ženě tak, jak byla opěvována v písních a básních minulých století. Na tento pořad volně navazuje letošní, nazvaný Cherchez la Femme, který si vybral stejné téma: Žena jak zdroj inspirace. S ním přijede Atlantis Collegium 23. října, po roce a půl opět do žateckého divadla.

Vítek Podrazil, umělecký šéf Atlantis Colegia a Orchestru Atlantis, jehož je Atlantis Collegium komorní odnoží, získal pro spolupráci na mluveném slově ženu vskutku povolanou - Valerii Zavadskou -  excelentní dabérku a herečku. Bude recitovat básně Francoise Villona, Gaspara Stampa, Anny Vitanovské a dalších autorů.

To vše budou doplňovat skladby Antonia Vivaldiho, George Händela, J. M Leclaira a jiných skladatelů. V hlavní pěvecké roli zapívá renomovaná mezzosopranistka s podmanivým hlasem Pavla Švestková. Doprovodí ji Atlantis Collegium pod vedením Vítka Podrazila v obsazení: Jiřina Jiřičková na housle, Kristina Kocianová na violoncello a Vítek Podrazil, umělecký vedoucí, na cemballo. Za vším bude tedy možno hledat ženu i na jevišti, neboť tam budou hned čtyři.

Představení nese zajímavý podtitul: Od bible až po Londýn Händelovy a Pepuschovy doby. Pět lidí nás provede zašlými časy pomocí věčných průvodců, Hudby a Slova, které i po všech těch stoletích jsou stále svěží. Formát hudebně literární večerů se jeví být ideální pro ty, kteří si od hudby potřebují během večera trochu odpočinout, nebo si ji spojit s jinými zážitky. Valerie Zavadská v roli recitátorky, Pavla Švestková jako pěvecká hvězda a Atlantis Colegium vedené, a od cembala dirigované zkušeným Vítkem Podrazilem, slibují nevšední hudebně literární zážitek. To vše bude umocněno prostředím jednoho z nejstarších divadel v Čechách, Městského divadla V Žatci s akustikou, přímo pro tento způsob prezentace umění stvořenou. Začátek 23. října od 19,00 hodin.