e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie připomíná 100 let od narození lounského rodáka Linharta

publikováno: 18.9.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie města Loun připomene výročí 100 let od narození významného českého výtvarníka a lounského rodáka Kamila Linharta retrospektivní výstavou jeho prací. Unikátem je, že všechna díla bez výjimky jsou zapůjčena soukromými majiteli. Výjimečnou výstavou galerie zahájila novou sezónu po koronavirové pauze, k vidění bude do prosince.

„Kamil Linhart je vedle Zdeňka Sýkory či Vladislava Mirvalda dalším z titánů, které nejen českému výtvarnému umění  přineslo město Louny,“ řekl jeden kurátorů výstavy, Mgr. Vladimír Drápal. 

„Dílo Kamila Linharta nebývá často veřejně k vidění a už vůbec ne takto pohromadě,“ připomněl druhý z autorů koncepce výstavy MUDr. Bořek Zasadil. „Chci poděkovat všem, kteří pro účely této expozice zapůjčili svá soukromá díla, bez nich bychom to nezvládli,“ dodal.

Kamil Linhart se narodil 8. ledna 1920 v Lounech, zemřel tamtéž v roce 2006, jeho otcem byl historik a lounský profesor. "Během své umělecké dráhy prošel obdobím krajinomalby, lyrické abstrakce, plasticko-obrazových a reliéfních kompozic a výtvarnou reflexí kosmologických a ontologických otázek," dočteme se o jeho díle na Wikipedii. Vyučoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Společná výstava Kamila Linharta se Zdeňkem Sýkorou a Vladislavem Mirvaldem otevírala Galerii města Loun před deseti lety.

Výstava potrvá do 18. prosince a je přístupná od úterý do soboty vždy od 14,00 do 18,00 hodin.

Foto: Město Louny, autor: M. Kukla.