e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bílina slavila Den horníků

publikováno: 18.9.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Lukáš Kopecký

Sdílet: facebook twitter google+

Sobota 16. září patřila v Bílině tradiční oslavě hornického stavu, který k městu patří odnepaměti. Bohatý kulturní program pro všechny věkové kategorie zahájili starosta Bíliny Oldřich Bubeníček a generální ředitel Severočeských dolů Ivo Pěgřímek.

O tom, že Bílina je i hornickým městem, nemůže být pochyb. Historie průmyslové těžby v okolí sahá až do 19. století. Také v současnosti řada místních obyvatel v sousedních Dolech Bílina aktivně pracuje, nebo tam prožila podstatnou část produktivního věku. Oslavy práce horníků tady mají dlouholetou tradici.

Letos se na Den horníků do Bíliny sjeli představitelé partnerských měst – polského Bilgoraje a Jaraczewa, ukrajinského Nowowolynsku a slovenského Stropkova. Na veřejném fóru v Kyselce byli u příležitosti hornické slavnosti za přínos o rozvoj města vyznamenáni zasloužilí bílinští občané. Ceny za nejlepší výkresy s hornickou tematikou z výtvarné soutěže sv. Barbory si odnesli také nadaní dětští výtvarníci z bílinských základních škol, pro které jako odměnu u příležitosti Dne horníků připravily Severočeské doly výlet do největšího saského zábavního parku Belantis vybudovaného na rekultivované výsypce bývalého hnědouhelného dolu.

Bohatý kulturní program doplnila a velkému zájmu návštěvníků se těšila expozice techniky dceřiné společnosti Severočeských dolů - Revitrans (na fotografii). Letošní Den horníků zakončil originální ohňostroj. Podobně jako v jiných hornických městech i v Bílině vytvořily oslavy Dne horníků dlouhou tradici. Na počátku 90. let, v souvislosti s útlumem těžby uhlí a redukcí pracovních míst v hnědouhelném průmyslu, došlo k odklonu od mohutných oslav. V roce 2006 se ale podařilo v Bílině tradici Dne horníků opět oživit. Od té doby úspěšně pokračuje. Letošní vydařený svátek hornického stavu toho byl důkazem.