e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Provokativní díla Pavla Kremla na zámku Duchcov

publikováno: 18.9.2015, kategorie: Výstavy, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Do Galerie Giacomo na zámku Duchcov se po mnoha letech vrací severočeský výtvarník Pavel Kreml. Jeho nejaktuálnější tvorba spolu s díly jeho přátel z výtvarné skupiny Terč a dalších hostů bude k vidění do 31. října 2015. Představí na ní i portrét Jean Marie, femme fatale Giacoma Casanovy, po němž je galerie pojmenována.

Pavel Kreml (1954) je rodák z Novosedlic, dodnes žije, pracuje a tvoří převážně na Teplicku. Jeho nejoblíbenějším výtvarným prostředkem je olejomalba, ale kromě klasických obrazů vytváří také knižní ilustrace a obaly na hudební CD. Spolu se svými přáteli ze skupiny Terč, jíž je zakládajícím členem, je ovlivněn patafyzikou, pseudovědou, která inspirovala nejedno umělecké hnutí. Duchovním otcem patafyziky byl Alfred Jarry (1873–1907) a v návaznosti na myšlenky tohoto francouzského spisovatele využívá Pavel Kreml ve svém díle prvky surrealismu, symbolismu a dalších uměleckých směrů, které se v jeho obrazech setkávají a prolínají. V osobitém rukopise tohoto malíře se spojují veselost a hravost, pracuje s ironií, satirou a také rád provokuje. „Mnoho Kremlových děl v sobě nese i určitý prvek tělesnosti a sexuality, nejčastěji v podobě nahého ženského těla“, uvedla organizátorka výstavy Lenka Klementová. Kremlova náklonnost k něžnému pohlaví se odráží i ve výběru modelek pro jeho obrazy - proslul nejenom jako malíř atraktivních žen, ale i jako portrétista známých hereček a zpěvaček. Jeho tvorbě se dostalo i několika ocenění, z nichž nejvýznamnější je Cena ministra kultury ČR a cena European Prize for Fine Arts by European Union of Arts.

S prostředím zámecké Galerie Giacomo, která je pojmenována podle Giacoma Casanovy, proslulého milovníka žen, spojuje výstavu „Šmouha po štětce“ právě jeden z Kremlových portrétů. Je jím obraz „Henriette“, imaginární portrét Jeanne Marie d´Albert de Saint-Hippolyte (1718–1795), kterou umělec považuje za osudovou femme fatale Casanovy. Sám Kreml se o tomto díle a výstavě na zámku Duchcov vyjádřil takto: „V roce 2012 jsem měl výstavu, která se jmenovala Slavné ženy minulosti, současnosti a budoucnosti, kde byl vystaven obrázek Henriette. Ukázal se jako málo srozumitelný, musel jsem neustále vyprávět příběh o tom, jak to bylo s Casanovou a tou dotyčnou dámou. Takže jsem ho převymyslel a namaloval znova. Nyní se našla příležitost ho vystavit na místě, kam se hodí nejlépe, z čehož mám radost. K vystavování jsem přizval jak kamarády z domovské výtvarné skupiny Terč, tak i několik ostatních. Mám rád, když je výstavka rozmanitější a návštěvník se má na co dívat, a pokud možno se nenudí.“

Spolu s Kremlem představí na výstavě svou práci Gabriela Krylová, Ida Saudková, Eduard Vacek, Ivo Medek – Kopaninský, Emil Pejša, Petr Kuranda a Olbram Zoubek. Mnohá z jejich děl se svým obsahem vztahují k postavě Giacoma Casanovy, který na valdštejnském zámku v Duchcově strávil posledních třináct let svého života. Nicméně, vystavené obrazy, koláže, plastiky, fotografie a další rozmanitá díla nespojuje jednotné téma, ale především sounáležitost výtvarné skupiny Terč a přátelství daných umělců s Pavlem Kremlem.

Výstava potrvá do soboty 31. října 2015 a bude přístupná dle otevírací doby zámecké Galerie Giacomo - v září denně kromě pondělí od 10,00 do 16,00 hodin, v říjnu o víkendech a svátcích od 10,00 do 15,00 hodin. Vstupné na výstavu je jednotné a činí 20 Kč.