e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vladivojna La Chia přiveze do Mostu obrazy i hudbu

publikováno: 18.9.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Extravagantní malířka, hudebnice a performerka Vladivojna La Chia bude vystavovat v Mostě. Do mostecké výstavní síně Zlatá trojka přiveze kolekci velkých obrazů a soubor doposud nikdy nevystavených akvarelů Pusinky. Po vernisáži v úterý 25. září večer navíc v knihovně Vladivojna zahraje i se svou kapelou.

Výstava nazvaná nazvaná podle akvarelů Pusinky bude zahájena ve Zlaté trojce v úterý 25. září v 18,00  hodin. Úvodní slovo bude mít Alžběta Dirnerová, malířka, pedagožka a kamarádka a během vernisáže vystoupí také autorka s violoncellistkou Terezou Kopalovou. Koncert začíná o hodinu později v divadelním sále v přízemí, návštěvníci vernisáže mají zvýhodněné vstupné 120 Kč.

Česká skladatelka, zpěvačka, textařka a výtvarnice vydala první skladby v roce 2001 s beatovou skupinou Kočičíčíči. O rok později spoluzaložila rockovou kapelu Banana, se níž vydala tři alba. V roce 2006 byla nominovaná na objev roku TV Óčko a píseň La Rezistence se tři týdny držela na 1. místě alternativní hitparády rádia Krakow. Sólové album Tajemství Lotopu z roku 2009 se stalo topem měsíce v prestižním a kultovním berlínském obchodě hudby Dussman a získalo dvě ceny Tais Awards za album roku a píseň roku. V roce 2011 složila hudbu k filmu Jana Hřebejka Nevinnost. Loni jí vyšlo i album Bohémy s knížkou vlastních ilustrací a bajek. Bohémy se též staly albem měsíce v Dussmanu. K písni V těle z toho alba Vladivojna natočila dráždivý lesbický klip. Lesbičky patří k pravidelným návštěvnicím jejích koncertů. V roce 2007 promovala v ateliéru intermediálních forem na fakultě výtvarné tvorby Ostravské univerzity. Od roku 2009 žije v Praze.

Vernisáž proběhne současně se zahájením výstavy fotografií Tři čuníci fotografů Daniel Černý, Ján Hronský, Karel Pobříslo ve Velké síni. Výstavy potrvají do 27. října a jsou přístupné v běžné otevírací době knihovny, tedy v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 10,00 do 19,00 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin.