e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pomoc po povodních už poskytly firmy, kraje i jednotlivci

publikováno: 18.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Kvůli srpnovým bleskovým povodním zřídil Ústecký kraj speciální povodňové konto, na které mohou zájemci posílat své finanční příspěvky až do konce října letošního roku. Zatím se v rámci veřejné sbírky a na běžném účtu Ústeckého kraje vybralo k dnešnímu dni dohromady více než 3,8 milionu korun.

Peníze poputují na pomoc obcím, které byly postižené nečekanými povodněmi, především na Děčínsku, částečně na Ústecku a Litoměřicku. Na Děčínsku byl kvůli rychlému stoupání hladin řek vyhlášený 7. srpna stav nebezpečí.

V rámci získávání finančnících prostředků na pokrytí způsobených škod neváhala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová oslovit stovky firem a společností nejen v Ústeckém kraji, ale po celé České republice, aby se zapojily do pomoci lidem, kteří to momentálně potřebují.

Svou pomoc v celkové výši 2,1 milionu korun už poskytly kraje. Asociace krajů České republiky poskytla 500 tisíc korun, stejnou částku pak samostatně i Plzeňský kraj. 400 tisíc korun věnoval Jihomoravský kraj a 100 tisíc v nepeněžité formě uvolnil Karlovarský kraj, který poskytl 80 kusů pracovních uniforem pro jednotky dobrovolných hasičů. Další kraje se rozhodly věnovat finanční prostředky přímo vybraným obcím. 500 tisíc korun od Královéhradeckého kraje si mezi sebou rozdělí Hřensko, Janská, Kytlice, Česká Kamenice a Srbská Kamenice. 100 tisíc korun dostane od Pardubického kraje Lobendava. Středočeský kraj a Praha svou pomoc ještě projednávají.

„I když je ekonomická situace nyní velmi napjatá, podařilo se nám již uzavřít 47 smluv s firmami, které se rozhodly finančně pomoci na odstraňování povodňových škod,“ uvedla hejtmanka a pokračuje: „Velmi si vážím všech, kteří přispěli na pomoc lidem postiženým povodněmi. Opět se u nás projevila ohromná síla solidarity.“ Číslo učtu, na které je možné příspěvky posílat až do konce října, je 22229922/0800.
 
Podle posledních informací se aktuální odhad nákladů na obnovu majetku vyšplhal už na 1 926 milionů korun. Prvotní odhady přitom hovořily o jedné miliardě.