e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osecké slavnosti

publikováno: 18.8.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Město Osek ožije tento víkend známou poutí. Jedna z největších akcí podobného druhu na severu Čech začne v sobotu 21. srpna ráno a skončí v neděli večer. Klasické pouťové atrakce doplní historický jarmak z počátku minulého století či chovatelská výstava. Na pouť se můžete vydat parním vlakem.

V sobotu 9,00 hodin vyjde od ZŠ Osek v Hrdlovské ulici k bráně historického tržiště kláštera slavnostní průvod v čele s mažoretkami Variace Havířov, Městským orchestrem mladých Dolní Benešov, SDH Osek a dalšími.
Historický řemeslný trh bude slavnostně otevřen v 10,00 hodin, tentokrát bude z počátku 20. století.
Na nádvoří cisterciáckého kláštera v sobotu od 10,00 do 18,00 hodin a v neděli od 9,00 do 17,00 hodin uvidíte kejklířská vystoupení a představení pro děti Divadla Koňmo, Divadla Na cestě a Divadla V Pytli. Součástí programu bude i vystoupení Městského orchestru mladých Dolní Benešov a mažoretek Variace Havířov. V sobotu v 17,00 hodin a neděli ve 13,00 hodin se koná promenádní koncert Městského orchestru mladých Dolní Benešov s dirigentem Richardem Novákem. Dále zde můžete zhlédnout ukázky tradičních řemesel, zakoupit košíkářské zboží, keramiku, šperky z přírodních broušených kamenů, oblíbený turecký med a medovinu, rovněž burčák, kožešiny, historické sklo a další výrobky dle vlastního výběru.
V prostorách Informačního turistického centra v Oseku se v sobotu i v neděli uskuteční výstava Podmalby na skle.
Mše svatá v opatském chrámu Nanebevzetí Panny Marie se koná v sobotu 21. 8. od 8,00 hodin - slavnostní mše svatá, při které bude provedena Schidermayerova mše c moll, zpívá smíšený sbor pátera Cipriána Lelka, doprovází komorní orchestr pedagogů ZUŠ,  studentů Janáčkovy konzervatoře Ostrava a JAMU v Brně. V sobota od 15,00 hodin se uskuteční koncert Žesťového kvintetu Janáčkovy akademie múzických umění Brno. V neděli 22. srpna od 10,00 hodin bude sloužena slavnostní mše svatá, při níž se uskuteční Mozartova Korunovační mše v provedení výše uvedených umělců.
Po oba dny vás budou bavit na Klášterním náměstí představení Pididivadélka a hudební kapela Regius Band Jitky Dolejšové. V sobotu ve 20,00 hodin vystoupí Abba World Revival a o hodinu později můžete navštívit pouťovou zábavu v DK Stropník.
Pouťovou plochu v dolní části Oseka tradičně vyplní houpačky, kolotoče a další atrakce lunaparku, chybět nebudou stánky. V sobotu ve  22.00 hodin uvidíte ohňostroj.
Ve výstavním areálu ČSCH Osek se koná tradiční Okresní výstava drobného a hospodářského zvířectva, okrasného a exotického ptactva, pavouků, chocholaté drůbeže s ukázkou selského dvora.
Mezi městy Most, Osek a Hrob zajistí tradičně přepravu na Osecké slavnosti parní historický vlak Krušnohorský expres, který jezdí mezi Mostem a Hrobem. Dopravu po městě, od horního vlakového nádraží a z Loučné zajistí anglické patrové historické autobusy. Jeden z autobusů bude vyhlídkový, bez střechy patra. Na Klášterním náměstí můžete navštívit historický infoautobus s kolekcí Českého dopravního muzea a prodejem kvalitní kávy.